Het grootste deel van de dag zitten kan een tol eisen van je geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar dit is wat veel kantoormedewerkers elke dag meemaken. Na een lange week hebben de meeste zittende kantoormedewerkers niet eens de energie om fysieke activiteiten te doen om fit en gezond te blijven, laat staan zich te concentreren op hun werk. Als dit klinkt als iets wat u wilt vermijden in uw kantoor of thuis, dan zijn staande bureaus wellicht de oplossing die u zoekt. In dit artikel bespreken we de top 7 voordelen van staande bureaus op de werkplek:

  • Een staand bureau kan rugpijn helpen verminderen
  • Staande verstelbare bureaus kunnen helpen calorieën te verbranden
  • Staan kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen
  • Staande bureaus kunnen de concentratie verhogen
  • Staan kan helpen stress te verminderen
  • Een zit-sta bureau kan helpen stimuleren energie
  • Staan kan de werkprestaties verbeteren

Staande bureaus en werkplekken kunnen elektronisch of handmatig worden ingesteld en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, vormen, maten en combinaties. Ze worden ook wel zit-sta bureaus of gewoon verstelbare bureaus genoemd.

Bedrijven in heel Nederland hebben hun kantoren al uitgerust met sta-bureaus. Maar laten we, voordat we ons storten op een inrichting of renovatie, eens kijken naar de voordelen van een zit sta bureau en waarom u deze gezondheidstrend in uw kantoorruimte wilt volgen.

Voordeel 1: een staand bureau kan rugpijn verminderen

Langdurige rugpijn is een veel voorkomende klacht onder de meeste fulltime werknemers in alle soorten en maten kantoren. Dit is in opmars: maar liefst 4 op de 5 volwassenen zullen in de loop van hun leven klagen over rugpijn. Het is bekend dat meer dan een uur van een volledige werkdag staand werken tot 54% minder nek- en rugpijn oplevert.

De hele dag staan is voor de meesten onaangenaam, en daarom zijn ergonomische zit-sta bureaus een uitkomst. Als uw rug moe of oncomfortabel begint te worden, hoeft u het sta-bureau alleen maar terug te brengen naar zithoogte. Staande bureaus bieden flexibiliteit, zodat u niet langdurig hoeft te zitten (of staan).

Voordeel 2: Staande bureaus kunnen helpen calorieën te verbranden

Mensen hebben nog steeds dezelfde werkdruk, ze hoeven geen extra pauzes te nemen, of de trap te nemen in plaats van de lift (hoewel dat zeker helpt). Het enige verschil is dat ze voor één middag niet meer zitten, maar staan. Deze subtiele verandering helpt om op één werkdag 170 calorieën extra te verbranden.

Hoewel dit aantal calorieën voor sommigen geen verschil maakt, kan een calorietekort van 850 calorieën per week het verschil betekenen tussen gewichtsverlies en gewichtstoename. Zelfs het afwisselen van zitten en staan gedurende 30 minuten kan al helpen!

Voordeel 3: Staan kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen

De bloedsuikerspiegel piekt meestal na een maaltijd. In een onderzoek werd deelnemers die net klaar waren met hun lunch gevraagd om te zitten of te staan terwijl ze werkten. Hen werd ook gevraagd hetzelfde aantal stappen te zetten, zodat de onderzoekers elke andere fysieke activiteit buiten beschouwing konden laten.

Wat zij ontdekten was dat degenen die stonden lagere pieken in hun bloedsuikerspiegel ondervonden, terwijl degenen die zittend werkten hogere pieken ondervonden. Dezelfde vaststelling gold ook voor mensen die afwisselend zittend en staand werkten, tegenover mensen die de hele tijd zittend werkten.

Voordeel 4: Staande bureaus kunnen de concentratie verhogen

Staan kan ook de productiviteit verhogen omdat het ervoor zorgt dat mensen alerter zijn en zich beter concentreren op hun werk dan wanneer ze zitten en over hun toetsenbord gebogen zitten. Staan dwingt de bloedsomloop van het lichaam om harder te werken, omdat het bloed over een groter gebied moet stromen.

Ten minste 7 op de 10 mensen voelen zich meer gefocust als ze staand werken met een mooie rechte rug aan een staand bureau, in vergelijking met zittend in een voorovergebogen houding.

Voordeel 5: Staan kan helpen stress te verminderen

Stress is een woord dat veel mensen associëren met kantoren, omdat de meeste traditionele kantoorruimtes weinig comfort en flexibiliteit bieden aan werknemers. Dit kan ertoe bijdragen dat hun stressniveau toeneemt en hun werktevredenheid afneemt. Staan kan echter stress verminderen omdat het de werknemer in staat stelt vermoeide spieren te strekken en de bloedcirculatie op gang te houden.

Voordeel 6: Een zit-sta-bureau kan helpen de energie te verhogen

Een extra bonus is dat mensen die een deel van de dag staand hebben gewerkt, hun energieniveau hebben verhoogd. Aan de andere kant – sommige sedentaire niet-activiteiten zoals urenlang zitten zijn in verband gebracht met angst en depressie. Dit betekent dat eenvoudige activiteiten zoals opstaan en bewegen op kantoor het energieniveau kunnen verhogen en een positieve geestelijke gezondheid kunnen bevorderen.