Baard

Of je nu je baard laat staan of het ontzettend lang wil laten groeien, er is een goede reden om je scheerapparaat deze zomer even te laten staan en dan niet alleen om ’s ochtends sneller klaar te zijn tijdens je ochtendroutine. Onderzoek toont aan dat het kweken van een baard de sleutel is tot een jongere uitstraling, natuurlijke hydratatie en het voorkomen van kanker.

In deze blog van Albagora delen we vijf door artsen bewezen redenen om je baard te laten groeien. Lees vooral verder om hier meer over te weten te komen!

1. Bescherming tegen de zon

Volgens recent onderzoek van de University of Southern Queensland blokkeren baarden tot 95% van de UV-stralen van de zon, wat een grote rol kan spelen bij het voorkomen van basaalcelcarcinomen (de meest voorkomende vorm die er is van kanker).

Belangrijke feiten om te weten: Vier van de vijf gevallen van basaalcelcarcinomen bij mannen komen voor in het gezicht, op het hoofd of in de nek en de zon is verantwoordelijk voor 90% van de zichtbare tekenen van veroudering. Dus hoewel gezichtsbeharing niet voorkomt dat je rimpels krijgt, zorgt het er wel voor dat de onderste helft van je gezicht er jong uitziet en dat het je beschermt tegen UV stralen van de zon.

2. Een smetvrije huid

Niet een scheermes gebruiken en je baard laten groeien verbergt niet alleen puistjes, het voorkomt ze ook. “Scheeruitslag, acne en folliculitis [haarvezelontsteking] zijn vaak het gevolg van scheren,” zegt Dr. Shannon C. Trotter, een onderzoeker en dermatoloog aan het Osteopathic College in het Ohio State Wexner Medical Center. “Scheermesjes kunnen de huid irriteren of zelfs bacteriën verspreiden, waardoor een infectie van de haarfollikel ontstaat.”

3. Meer mannelijkheid

Er is een reden waarom je nooit de dame van een houthakker zou stelen: Hoe meer gezichtsbeharing een man heeft, hoe mannelijker zowel mannen als vrouwen hem vinden, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in “Evolution and Human Behavior”. Als pure, onvervalste mannelijkheid is waar je voor gaat, laat je baard dan lang groeien. Als je indruk wilt maken op het andere geslacht, sla het scheermes dan 10 dagen achter elkaar over; uit het onderzoek bleek dat vrouwen die lengte het aantrekkelijkst vinden.

4. Natuurlijke Vochtigheid

Je wist waarschijnlijk niet dat je gezicht zijn eigen ingebouwde vochtregime heeft – het heet je talgklieren (afgekort: olieklieren). Het scheidt de natuurlijke oliën af die de huid gehydrateerd houdt. Een dikke baard voorkomt niet alleen dat je het van je gezicht wrijft, maar beschermt je gezicht ook tegen blootstelling aan de wind, wat leidt tot roodheid en droogheid (voor het geval je bijvoorbeeld van plan bent om de duinen in te gaan of een grote strandwandeling te maken).

5. Allergenen

Je neusharen vangen meer op dan je denkt. Behalve wat je in een zakdoekje ziet, vangen neusharen ook verontreinigende stoffen op die je lichaam schade kunnen toebrengen. Dus hoe meer haar je onder je neus hebt (lees: hoe groter je baard), hoe meer verontreinigende stoffen je elke dag insluit, volgens Dr. Clifford W. Bassett, medisch directeur van Allergy and Asthma Care van New York. Zorg ervoor dat je je baard net zo behandelt als ieder ander filter en was hem regelmatig.

Voor mannen staat een baard voor mannelijkheid, dus een volgroeide snor en baard is een bron van grote trots. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ‘sneller baard laten groeien’ een van de populairste zoektermen op Google is. We delen hier naast de voordelen, die je hierboven hebt kunnen lezen, ook nog een aantal tips om je baard te laten groeien!

Tip nr. 1: Exfolieer je huid één keer per week. Dit zal helpen dode cellen te verwijderen en de haargroei te stimuleren.

Tip nr. 2: Was je huid met warm water en gebruik twee keer per dag een milde reiniger. Een schone huid versnelt de haargroei. Nadat je dit hebt gedaan is aan te raden om baardolie te gebruiken van een goed en populair merk, bijvoorbeeld van Board.

Tip nr. #3: Eucalyptus helpt de groei van gezichtshaar te bevorderen, dus gebruik een moisturizer met eucalyptus als belangrijkste ingrediënt en masseer het op je gezicht om je baard sneller te laten groeien.

Tip nr. 4: Zorg ervoor dat je goed slaapt, want dit helpt beschadigde huidcellen herstellen en bevordert de baardgroei.

Tip nr. 5: Bepaalde vitaminen en mineralen helpen de snelheid waarmee gezichtshaar groeit te verhogen. Neem vitamine A, B, C en E op in je dieet omdat ze het haargroeiproces versnellen.

Tip nr. # 6: Houd ingegroeide haren in de gaten; baarden groeien meestal niet gelijkmatig als er ingegroeide haren op je gezicht zitten. Er zijn enkele huismiddeltjes om ingegroeide haren te voorkomen.

Tip nr. 7: Neem elke dag 2,5 mg biotine om je baard sneller te laten groeien. Dit kan je gewoon als supplement kopen in de meeste winkels

Tip nr. 8: Baarden groeien sneller als je ontspannen bent, en veel schoonheids- en gezondheidsexperts geloven dat haar stress verraadt. Beheers stress op een gezonde manier door meditatie en yoga voor betere resultaten.

Tip nr. 9: Verhoog de hoeveelheid eiwitten in je dieet. De eiwitten in vlees, vis, eieren en noten helpen het haar op je gezicht sneller te groeien.

Tip nr. 10: Breng je haar niet te vaak in model of trim het niet. Verzorg je baard pas na zes weken als hij volgroeid is.

Tip nr. #11: Gezichtsmassage verbetert de bloedcirculatie in het gezicht, wat de nieuwe haargroei zal stimuleren.

Tip nr. 12: De populaire logica dat elke dag scheren de baard sneller doet groeien, is een mythe. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bewijst.

Tip nr. 13: Als je jeuk of uitslag krijgt tijdens de eerste dagen van de groei, breng dan hydrocortisone crème aan op je gezicht.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest