Hoe begin je met darten? 5 simpele tips

dartboard

Als je een darttoernooi hebt gezien, heb je waarschijnlijk 301 of 501 zien spelen. Maar wat als je zin hebt om het door elkaar te halen? Bekijk dit artikel dat de regels schetst voor vijf makkelijk te spelen dart games, inclusief de klassieke 301. Verzamel dan wat vrienden en maak je klaar om indruk te maken met je encyclopedische kennis van de kunst van het darten. Je hebt misschien zelfs zin om een kleine weddenschap te doen om de competitie een beetje op te krikken.

Hier zijn een aantal gemeenschappelijke regels voor al deze spellen hieronder:
1. Elke speler neemt een beurt in, het gooien van 3 darts.
2. Om te beslissen wie begint, gooit elke speler een dart naar de bullseye – degene die het dichtst bij het spel begint. (Als u dat liever heeft, gooit u een munt.)
3. Als je aan de beurt bent, gooi je één dart per keer, elke dart score komt overeen met het totaal van alle drie darts die in die beurt zijn gegooid. Maar elke dart die mist, eraf stuitert of van het bord valt, verdient geen score. Als een dart in een andere dart blijft hangen, telt het als een worp en krijgt het geen score.

 

Dartboard scoregrafiek

Elke speler begint met een score van 501. De score voor elke beurt wordt berekend en afgetrokken van het spelerstotaal. Bullseye scoort 50, de buitenste ring 25 en een dart in de dubbel- of dribbelring telt de segment-score dubbel of dribbel. Het doel is om als eerste speler de score terug te brengen tot precies nul, MAAR de laatst gegooide dart moet in een dubbel of de bullseye landen.

Nu je de basis hebt gesorteerd, probeer een aantal van deze populaire spellen uit.

Voordat je begint met aftrekken moet elke speler/team echter ‘verdubbelen’ (raak een van de 21 mogelijke dubbels inclusief de bullseye). Om het spel te beëindigen, moeten de spelers ook verdubbelen (bv. als je op 28 staat, moet je een dubbele 14 gooien om nul te bereiken, en als je een enkele 14 raakt, is je volgende doelwit een dubbele 7). Als je meer pinten slaat dan je nog hebt om tot nul te komen, word je ‘busted’ (dit is niet wat je wilt). Dat betekent dat de beurt voorbij is en de volgende keer dat je aan de beurt bent, begin je opnieuw vanaf je vorige score.

De wereld rond (ook wel Round the Board/Round the Clock)

Spelers: Twee

Regels: Het doel is om de eerste speler te zijn die elk nummer op het bord in volgorde van 1-20 raakt. Het raken van een deel van het nummer – enkel, dubbel of drievoudig – telt, en de nummers moeten worden geslagen om door te gaan naar de volgende. Spelers wisselen elkaar af na drie worpen. De eerste speler die een 20 slaat is de winnaar.

Cricket

Spelers: Twee spelers of twee teams

Aantallen in het spel: bullseye, 20,19,18,17,16,15

Regels: Het doel is om deze nummers op het bord te ‘sluiten’, en de hoogste puntentelling te krijgen. De speler/ploeg die dit als eerste doet, wint.

Elke speler/team gooit om beurten drie darts op een rij (een ‘inning’). Om een inning te sluiten moet de speler/het team drie van een nummer scoren – met drie honkslagen, een enkele en een dubbele, of een driedubbele.

Zodra een speler/team drie van een nummer scoort, ‘bezitten’ ze het. Zodra een speler/team een inning sluit, mag hij/zij punten scoren op dat nummer totdat de tegenstander ook die inning sluit. Alle numerieke scores worden bij elkaar opgeteld.

Zodra beide spelers/teams drie van een nummer hebben gescoord, is het ‘gesloten’ en kan het niet meer door één van beide spelers/teams worden doorgemiddeld.

Om de stier te sluiten, telt de buitenste stier als een honkslag, en de binnenste stier als een dubbel. Getallen kunnen in elke volgorde ‘eigendom’ of ‘gesloten’ zijn. Je hoeft je schot niet te roepen.

De speler/het team dat als eerste alle innings sluit en de meeste punten heeft, wint. Als beide partijen gelijk staan op punten, is de speler/het team dat als eerste alle beurten sluit, de winnaar. Als een speler/team alle beurten als eerste sluit, maar achterblijft met punten, moet hij blijven scoren op alle beurten die niet gesloten zijn totdat hij de punten heeft verdiend of zijn tegenstander het spel wint.

Spelers: Elke, maar drie of meer spelers is leuker…

Getallen in het spel: De gebruikte getallen worden bepaald door de spelers. Elke speler gooit een dart met zijn tegengestelde hand om willekeurig zijn nummer te kiezen. Als je het bord mist of een nummer raakt dat al geclaimd is, moet je opnieuw gooien.

Regels: Met drie worpen in een beurt probeert elke speler eerst het dubbele van zijn of haar eigen nummer te raken – ze worden dan een ‘killer’ genoemd en een K wordt naast hun naam op het scorebord geplaatst.

Als een speler eenmaal een ‘killer’ is, probeert hij het dubbel van de nummers van de tegenstander te raken. Elke speler heeft drie levens en wanneer een moordenaar het dubbele van een tegenstander raakt, verliest de tegenstander een leven. Als een moordenaar per ongeluk zijn eigen dubbelganger raakt, verliest hij een leven. Het is mogelijk om een tegenstander in één beurt volledig te doden door drie dubbels te gooien. De laatst overgebleven speler is de winnaar.

Spelers: Twee spelers of twee teams

Nummers in het spel: Alle getallen, maar aangezien elke score hoger moet zijn dan 40, is de 20 vrij populair.

Regels: Tien strepen zijn op het scorebord gemarkeerd als wickets. Een speler knuppels en de andere kommen. De slagman gaat als eerste.

Het is de taak van de bowler om deze wickets uit te wissen door het raken van bullebakken. Elke enkele bullseye wist een wicket, en elke dubbele bullseye wist er twee uit. De slagman moet zoveel mogelijk punten (runs) scoren terwijl hun wickets blijven. Het lastige is dat er slechts meer dan 40 punten worden gescoord. Bijv. het scoren van 37 = geen runs. Scoren 45 = 5 runs etc.

Het scoren stopt als alle 10 wickets door de bowler zijn genomen. De slagman registreert hun eindscore, en dan wisselen ze van rol. De winnaar is de speler met de meeste punten, of runs, uit hun ronde als slagman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest