Hoe kies je de beste huishoudelijke apparaten?

pexels-cottonbro-4107276

Zo eens in de zoveel tijd is het noodzakelijk om (één van) je huishoudelijke apparaten te vervangen. Het kopen van zo’n dergelijk apparaat kan behoorlijk prijzig zijn, daarom is het ook belangrijk je goed voor te bereiden wanneer je naar de winkel gaat of online gaat zoeken. Op het moment dat er in huis iets kapot gaat ben je geneigd dit zo snel mogelijk te vervangen. Ga in dit geval echter niet overhaast te werk. Wanneer je weet waar je op moet letten of wat belangrijk voor je is, dan is de kans kleiner dat je een miskoop doet. Het doel van een huishoudelijk apparaat is dat het je leven makkelijker maakt. We kijken naar de drie van de belangrijkste en meest gebruikte, grote huishoudelijke apparaten.

Stofzuiger

Een stofzuiger is in bijna elk huishouden wel te vinden. Zonder stofzuiger moet je het huis schoon zien te maken met een bezem of stoffer en blik. Hoewel die laatste nog steeds in vele kasten te vinden is voor de kleinere klusjes, maakt een stofzuiger het leven toch wel een stuk gemakkelijker. In een mum van tijd ga je door het huis heen om de vloeren te ontdoen van vuil en stof en kieren en plinten te reinigen. In je zoektocht naar de beste stofzuiger moet je met een aantal dingen rekening houden. 

Allereerst is het belangrijk om te weten of je kiest voor een draadloze stofzuiger of niet. Het hangt er voornamelijk vanaf hoe groot het te reinigen oppervlakte is. Voor een gelijkvloers appartement is een draadloze variant prima geschikt, hiermee kun je het geheel op één accu stofzuigen. Voor een eengezinswoning wordt dat al wat lastiger en kan een stofzuiger met draad een uitkomst zijn. Zo hoef je niet tussendoor te wachten of je schoonmaakbeurt te staken omdat de accu op is. Het voordeel van een draadloze stofzuiger is natuurlijk wel het gemak waarmee je overal komt en waarmee je hem er even snel bijpakt. 

Daarnaast heb je tegenwoordig de keuze uit stofzuiger met of zonder zak. Een stofzuiger met zak heeft over het algemeen een hogere zuigkracht en is hygiënischer. Voor mensen met een allergie kan dit een voordeel zijn, je komt namelijk minder in aanraking met het stof. Tot slot kun je bij de aanschaf van een stofzuiger letten op het geluidsniveau en bijbehorende accessoires. Ook die kunnen het stofzuigen van je gehele woning een stuk makkelijker maken en je heel wat tijd besparen.  

Vaatwasser

Hoewel er nog genoeg mensen zijn die de vaat met de hand afwassen, sommige geven er zelfs de voorkeur aan, is ook een vaatwasser in de meeste keukens wel te vinden. Hoe lang een vaatwasser meegaat hangt af van de kwaliteit, maar ook van het aantal wasbeurten. Hoe vaker je wast, hoe sneller de machine toe is aan vervanging. Een belangrijk punt waar je op moet letten is dat de vaatwasser energiezuinig is. Bekijk dus altijd of er een ´eco´ stand beschikbaar is, bij de meeste nieuwe vaatwassers is dit wel het geval. Hetgeen dat het meeste energie vraag bij het wassen van de vaat is het opwarmen van het water. In de eco-stand wordt er een stuk minder water gebruikt en dat wordt ook minder verwarmd. Hoewel deze stand vaak langer duurt is het alsnog een stuk energiezuiniger dan de normale stand. Daarnaast is de functionaliteit van de vaatwasser van belang. Past de machine ten eerste in je keuken als je deze wilt inbouwen? Daarnaast verschilt de indeling per machine. Let er op dat de vaat er een logische manier in past zodat je zoveel mogelijk in één keer kwijt kunt. 

Wasmachine

Dat sommige mensen de vaat nog met de hand wassen is niet zo vreemd, maar er zijn vast niet veel mensen te vinden die ook hun kleding of beddengoed nog met de hand wassen. Op een enkele handwas na wordt al de vieze was gewassen in de wasmachine. Net als bij een vaatwasser is het van belang om bij een wasmachine te letten op de energiezuinigheid. Er worden, vooral bij gezinnen met kinderen, heel wat wasjes per week gedraaid en hoe zuiniger de machine is, hoe beter. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Verder let je op de inhoud van de trommel. Hoe kleiner je huishouden, hoe kleiner het vulgewicht kan zijn. De meeste machines hebben verschillende wasprogramma’s die het een stuk makkelijker maken en ervoor zorgen dat je mooie trui nooit meer gekrompen uit de was komt. Hoe meer handige snufjes je op de machine wilt, hoe duurder hij natuurlijk is. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest