Je hebt een website van jouw bedrijf. Je staat best laag, of nog niet hoog genoeg in de organische zoekresultaten van Google. Maar je wilt natuurlijk wel graag in de top 10 komen. Maar nu vraag je je af hoe je dat moet doen. Kan je dit makkelijk zelf? Of kan je hier beter een internetbureau voor inschakelen? Hieronder wordt uitgelegd hoe je hoger komt in de organische zoekresultaten van Google. Aan het einde van dit artikel weet jij precies welke factoren invloed hebben op de positie van jouw website in de organische zoekresultaten. Lees snel verder!

Pak de content aan

Allereerst natuurlijk de content. Content is een belangrijke factor van jouw site om goed te scoren. Mensen zoeken op verschillende zoekwoorden in Google. Deze zoekwoorden kun je terugvinden met verschillende tools. Deze tools geven veel informatie over een zoekwoord of een pagina. Voorbeelden van deze tools zijn semrush en ahrefs. Wanneer je een url van een pagina in de tool invult kun je de zoekwoorden te zien krijgen waar die pagina op gevonden wordt. Deze kun je optimaliseren in de content die je al hebt of door de content volledig te herschrijven. Daarnaast kun je met sommige tools verwante zoekwoorden vinden. Deze verwante zoekwoorden worden ook wel LSI-zoekwoorden genoemd. LSI staat voor latent semantic indexing. Je kan deze zoekwoorden zien als een soort synoniem voor het hoofdzoekwoord wat je wilt gebruiken. Zo voorkom je het spammen van één woord. Dit waardeert Google namelijk niet. Door de juiste verdeling te maken en het woord vaak genoeg terug te laten komen zonder dat het vervelend leest, schrijf jij de perfecte content! 

Linkbuilding laten aansluiten

Vervolgens komt linkbuilding binnen de middelen die je kan inzetten met SEO. Zodra de content op een pagina goed geschreven is zoals hierboven uitgelegd, kan je hiermee beginnen. Om te beginnen kun je het scheiden in interne/on page linkbuilding en externe/off page linkbuilding. De interne linkbuilding is eigenlijk een basis die je legt. Zo kunnen de pagina’s op jouw site namelijk intern goed bereikt worden. Externe linkbuilding is daarna erg belangrijk. Hiermee zorg je er op verschillende manieren voor dat links van ‘buitenaf’ naar jouw site refereren. Dit kan door middel van blogruils, betaalde links, blogs plaatsen, etc. Met on page en off page linkbuilding zorg je er dus voor dat google jouw site meer gaat waarderen en zo een hogere autoriteit krijgt. Dit heet ook wel een DA-waarde. Dit staat voor Domain Authority. Elke site die aan linkbuilding heeft gedaan heeft een DA-waarde. Maar zo makkelijk is het niet! Je hebt namelijk minder goede links en betere links die naar jouw site kunnen refereren. Dit ziet Google ook. Als je dus alleen maar links van jou op sites hebt staan met een lage DA-waarde, dan zal dit die van jouw ook niet veel verhogen. 

Techniek: de voorwaarde van een goede website

Als laatst is techniek ook een belangrijk punt. Als er bezoekers op je site komen moeten ze hier makkelijk doorheen kunnen navigeren. Dit is dus ook een klein beetje interne linkbuilding. Maar daarnaast moet de site natuurlijk goed en snel werken. Bezoekers klikken een site vaak snel weg wanneer het wachten op het laden van een pagina te lang duurt. Eigenlijk moet alles wat er op een site staat een reden hebben. Waarom staat iets op die specifieke plek? Waar kan je naar toe vanaf een pagina? Waar is die knop voor? Dit zijn ook allemaal vragen die bezoekers van jouw site zich onderbewust, en soms natuurlijk ook bewust, afvragen. Dit moet je dus proberen voor te zijn en daar al over nagedacht hebben. Webdesign is overigens niet heel makkelijk en kun je vaak dus beter aan professionals overlaten.