Hoe moet je aandelen kopen?

aandelen kopen

Het kopen van een aandeel, dat is een bijzonder moment, net zoals de eerste keer autorijles. Het kan echter vrij lastig zijn.
Maar dat is niet omdat het proces moeilijk is. Integendeel, het kopen van aandelen is vrij eenvoudig: De meeste beleggers kopen aandelen online, via een beleggingsrekening bij een online of kortingsbemiddelaar. Zodra u een open en gefinancierde rekening heeft, kunt u aandelen kopen op de website van de online makelaar.

Hieronder vindt u een volledige gids voor het kopen van aandelen, van het openen van die effectenrekening tot het plaatsen van uw eerste aandelenorder.

Stap 1: Open een online brokerage rekening

Vraag je je af waar je aandelen kunt kopen? Films laten graag waanzinnige handelaren zien die orders schreeuwen op de vloer van de New York Stock Exchange, maar tegenwoordig gebeuren er maar weinig aandelentransacties op deze manier. Vandaag de dag is de eenvoudigste optie om aandelen online te kopen via een online effectenmakelaar.

Het openen van een online brokerage account is net zo eenvoudig als het opzetten van een bankrekening: U vult een rekeningaanvraag in, levert een bewijs van identificatie en kiest of u de rekening wilt financieren door een cheque te sturen of door elektronisch geld over te maken. (We hebben hier een volledige gids voor het openen van een effectenrekening).

Hoe vindt u een makelaar die uw geld waardig is? Om opties te vergelijken, bekijk NerdWallet’s volledige lijst van de beste brokers voor de handel in aandelen, of gebruik de zoekfunctie hieronder om de juiste match te vinden voor uw beleggingsstijl.

Stap 2: Selecteer de aandelen die u wilt kopen

Als u uw systeem eenmaal hebt ingesteld en gefinancierd is het tijd om te duiken in de business van het traden. Een goede plek om te beginnen is het onderzoeken van bedrijven die u al kent van uw ervaringen als consument.

Laat u niet overweldigen door de stortvloed aan gegevens en realtime marktkansen terwijl u uw onderzoek uitvoert. Houd de doelstelling eenvoudig: U zoekt bedrijven waarvan u mede-eigenaar wilt worden.
Warren Buffett zei beroemd: “Koop een bedrijf in omdat je het wilt bezitten, niet omdat je de aandelen wilt laten stijgen”. Hij heeft het vrij goed gedaan voor zichzelf door die regel te volgen.

Begin met het jaarverslag van het bedrijf, met name de jaarlijkse brief van het management aan de aandeelhouders. Dit verslag geeft u een algemeen verhaal over wat er met de onderneming gebeurt en geeft context voor de cijfers in het verslag.
Daarna zullen de meeste informatie en analyse-instrumenten die u nodig hebt om het bedrijf te evalueren, beschikbaar zijn op de website van uw makelaar, zoals SEC-dossiers, afschriften van conferentiegesprekken, driemaandelijkse winstupdates en recent nieuws. De meeste online makelaars bieden ook tutorials over het gebruik van hun tools en zelfs basisseminars over het kiezen van aandelen.

Stap 3: Bepaal hoeveel aandelen u moet kopen

U moet absoluut geen druk voelen om een bepaald aantal aandelen te kopen of uw hele portefeuille in één keer te vullen met een aandeel. Overweeg om klein te beginnen – echt klein – door slechts een enkel aandeel te kopen om een gevoel te krijgen voor hoe het is om individuele aandelen te bezitten en of je de vastberadenheid hebt om door de ruwe patches te rijden met minimaal slaapverlies. U kunt uw positie in de loop van de tijd uitbreiden als u de aandeelhouderswedstrijd onder de knie heeft.

Stap 4: Kies uw type aandelenorder

MARKTBESTELLINGEN

Met een marktorder geeft u aan dat u het aandeel zult kopen of verkopen tegen de best beschikbare actuele marktprijs. Omdat een marktorder geen prijsparameters op de handel zet, wordt uw order onmiddellijk en volledig uitgevoerd, tenzij u probeert een miljoen aandelen te kopen en een overnamecoupé probeert te plegen.

Wees niet verbaasd als de prijs die u betaalt – of ontvangt, als u verkoopt – niet de exacte prijs is die u enkele seconden eerder noteerde. Bied- en verkoopkoersen schommelen voortdurend gedurende de dag.

Daarom kan een marktorder het beste worden gebruikt bij het kopen van aandelen die geen grote prijsschommelingen kennen – grote, stabiele blue-chip aandelen in tegenstelling tot kleinere, meer volatiele bedrijven.
Goed om te weten:

Een marktorder is het beste voor buy-and-hold-beleggers, voor wie kleine prijsverschillen minder belangrijk zijn dan de garantie dat de handel volledig wordt uitgevoerd.

Als u een marktorder plaatst “na sluitingstijd”, wanneer de markten voor de dag gesloten zijn, zal uw order worden geplaatst tegen de geldende prijs wanneer de beurzen de volgende keer open gaan voor de handel.

Controleer de disclaimer van uw broker over de uitvoering van de handel. Sommige low-cost brokers bundelen alle verzoeken van klanten om orders in één keer uit te voeren tegen de geldende prijs, hetzij aan het einde van de handelsdag, hetzij op een bepaald tijdstip of op een bepaalde dag van de week.

LIMIETBESTELLINGEN

Een limietorder geeft u meer controle over de prijs waartegen uw transactie wordt uitgevoerd. Als XYZ-aandelen worden verhandeld tegen $100 per aandeel en u denkt dat een prijs van $95 per aandeel meer in overeenstemming is met de waarde die u aan het bedrijf toekent, dan vertelt uw limietorder uw makelaar om uw order alleen vast te houden en uit te voeren wanneer de vraagprijs tot dat niveau daalt. Aan de verkoopkant vertelt een limietorder uw makelaar om afstand te doen van de aandelen zodra het bod stijgt tot het door u ingestelde niveau.

Limietorders zijn een goed hulpmiddel voor beleggers die aandelen van kleinere bedrijven kopen en verkopen, die de neiging hebben om bredere spreads te ervaren, afhankelijk van de activiteit van de belegger. Ze zijn ook goed om te beleggen tijdens periodes van korte termijn volatiliteit op de aandelenmarkt of wanneer de koers van het aandeel belangrijker is dan de uitvoering van een order.

Er zijn extra voorwaarden die u kunt stellen aan een limietorder om te controleren hoe lang de order open blijft. Een “all or none” (AON) order wordt alleen uitgevoerd wanneer alle aandelen die u wilt verhandelen tegen uw koerslimiet beschikbaar zijn. Een “good for day” (GFD) order vervalt aan het einde van de handelsdag, zelfs als de order niet volledig is uitgevoerd. Een “good till canceled” (GTC) order blijft in het spel totdat de klant de stekker eruit trekt of het order afloopt; dat is overal tussen 60 en 120 dagen of meer.

Goed om te weten:

Hoewel een limietorder de prijs garandeert die u krijgt als de order wordt uitgevoerd, is er geen garantie dat de order volledig, gedeeltelijk of zelfs helemaal niet wordt gevuld. Limietorders worden geplaatst op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt”, en alleen als het aandeel lang genoeg binnen de door u ingestelde parameters blijft om de transactie uit te voeren.

Limietorders kunnen beleggers meer kosten in provisies dan marktorders. Een limietorder die niet volledig kan worden uitgevoerd op een bepaald moment of tijdens een enkele handelsdag, kan verder worden gevuld gedurende de volgende dagen, waarbij transactiekosten in rekening worden gebracht elke dag dat een transactie wordt uitgevoerd. Als het aandeel nooit het niveau van uw limietorder bereikt tegen de tijd dat deze afloopt, zal de transactie niet worden uitgevoerd.
“Lees meer over de ins en outs van het handelen in aandelen.

Stap 5: Optimaliseer uw aandelenportefeuille

We hopen dat uw eerste aankoop van aandelen het begin is van een levenslange reis van succesvol investeren. Maar als de dingen moeilijk worden, vergeet dan niet dat elke belegger – zelfs Warren Buffett – ruwe patches doorloopt. De sleutel tot het vooruitkomen op de lange termijn is om je perspectief te behouden en je te concentreren op de dingen die je kunt controleren. De markt is er niet bij. Wat je wel kunt doen is:

Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt voor het werk. NerdWallet’s lijst van de beste beursmakelaars kan u helpen de juiste brokerage account voor u te identificeren.

Let op de makelaarskosten. Deze kunnen uw rendementen aanzienlijk uithollen.
Overweeg ook om te investeren in beleggingsfondsen, die u in staat stellen om veel aandelen te kopen in een transactie. Hier is onze lijst met de beste makelaars voor beleggingsfondsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest