Hoe vind je de juiste persoon voor een functie?

pexels-nappy-935977

De juiste persoon vinden voor een functie is geen eenvoudige klus. In sommige branches is er een groot tekort aan personeel en is het vervullen van een vacature een flinke uitdaging. Maar zelfs als er genoeg gegadigden zijn voor een openstaande functie, is het nog een flinke opgave om uit deze sollicitanten de juiste personen te kiezen. Gelukkig beschikken recruiters tegenwoordig over diverse handige tools om de juiste personen voor de organisatie te vinden. Wij leggen uit hoe je met behulp van deze tools de juiste kandidaat voor een functie kunt vinden.

Recruitment tools

Recruitment is de laatste jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Nieuwe werknemers vinden is niet langer meer een kwestie van een sollicitatiegesprek houden en iemand aannemen. De juiste kandidaten voor een functie vinden, is een flink traject waarbij diverse personen zijn betrokken en waarbij verschillende contactmomenten plaatsvinden. Om de recruitment makkelijker te maken, zijn er diverse tools beschikbaar. Met deze tools kunnen de recruiters de kandidaten beter leren kennen en hun capaciteiten testen, maar kan ook worden getest of de kandidaat wel een goede match is met het bedrijf.

Background checker

Een kandidaat kan een indrukwekkend cv hebben, maar om de authenticiteit van deze referenties te toetsen, is een achtergrondcheck vaak noodzakelijk. Gelukkig zijn er diverse handige tools om zo’n check efficiënt uit te voeren. Niet alleen de opleiding en de werkervaring kunnen zo worden getoetst, maar de identiteit van de persoon zelf kan ook worden geverifieerd.

Video interview software

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk onderdeel van de recruitment en deze gesprekken vinden steeds vaker op afstand plaats. Met gespecialiseerde video interview software kunnen deze gesprekken optimaal worden vormgegeven. Bovendien bieden veel van deze platformen aanvullende diensten, zoals een background check, een planning tool en de mogelijkheid om het gesprek voor te bereiden.

Persoonlijkheidstest

Steeds meer organisaties nemen bij sollicitanten een persoonlijkheidstest af. Door middel van deze test verkrijgt de recruiter, en het bedrijf, inzicht in de persoonlijkheid én de competenties van de sollicitant. Zo wordt snel duidelijk of iemand goed aansluit bij een functie of een organisatie.

Online screening

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven en het is daarom niet meer dan logisch dat recruiters ook de tijd nemen om een check te doen van de social media-accounts van mogelijk nieuw personeel. Een online screening, ook wel een social media gedragscheck genoemd, wordt uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde tools. Aan de hand van de resultaten kan worden ingeschat of iemand een goede match is met het bedrijf en of iemand een potentieel (imago)risico vormt voor de organisatie.

Capaciteitentest

De capaciteiten van een sollicitant kunnen ook getest worden door middel van een specifieke capaciteitentest. Een capaciteitentest als de Bridge Ability Suite wordt vaak toegepast om te onderzoeken of iemand geschikt is voor het doorstromen naar een nieuwe functie of goed aansluit bij de functie-eisen van een bepaalde vacature. De test geeft inzicht in de cognitieve capaciteiten van een werknemer.

Bridge kwalificatietraining

Recruitment is erg dynamisch en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, en om goed te kunnen werken met deze test tools, is een training zeer gewenst. De Bridge kwalificatietraining is gericht op het selecteren en ontwikkelen van personeel met behulp van de Bridge Personality en de Bridge Ability Suite. Tijdens de training leren recruiters om de (online) assessments af te nemen, toe te passen en te interpreteren. Met de kennis van de training komen recruiters voortaan goed beslagen ten ijs en zijn alle middelen voorhanden om de beste kandidaat voor een functie te vinden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest