Moet je je foto’s van een watermerk voorzien?

pexels-andre-furtado-1264210

U besteedt uren en uren aan het maken van de perfecte foto. Je vindt er alles geweldig aan en kunt niet wachten om hem overal te laten zien – je website, blog, Facebook, Instagram, of Pinterest. Dan gebeurt je ergste nachtmerrie als fotograaf – een paar maanden later zie je dat je foto overal wordt gedeeld, maar zonder dat jij als fotograaf wordt genoemd.

In het digitale tijdperk waarin we leven, gebeurt dit scenario maar al te vaak. Hoe bescherm je jezelf tegen dit soort situaties? Het watermerken van beelden is een constant debat in de creatieve gemeenschap of maak gebruik van een dienst zoals Watermarkly. In dit bericht zullen we de voor- en nadelen van watermerken bekijken. We zullen ook een paar andere eenvoudige opties bespreken om uw werk te beschermen.

Voordelen van het gebruik van watermerken

Watermerken zijn populair bij veel fotografen. Het plaatsen van een watermerk op uw afbeeldingen kan een aantal doelen dienen:

Extra bescherming

Het plaatsen van een watermerk op uw afbeeldingen maakt het moeilijker voor anderen om uw foto’s te stelen. Schenders van auteursrechten zullen niet altijd de moeite willen nemen om een watermerk van een foto te verwijderen, aangezien er genoeg afbeeldingen zonder watermerk online beschikbaar zijn. Bovendien, zelfs als een watermerk wordt verwijderd of bijgesneden van uw foto’s, kan het hebben van een originele “watermerk” opgeslagen afbeelding worden gebruikt als argument in een geval van gestolen eigendom (Visual Watermark).

Gratis marketing

Foto’s worden in een alarmerend tempo gedeeld op het internet (en sociale media). Uw logo, naam of website-URL op een subtiele plaats op de foto kan fungeren als gratis reclame voor u. Dit is vooral effectief voor trouw- en portretfotografen; mensen zullen hun trouw- of familiefoto’s altijd delen op hun persoonlijke social media-pagina’s, die op hun beurt weer naar al hun vrienden, en de vrienden van hun vrienden, gaan. Het watermerk geeft u niet alleen krediet, maar leidt potentiële klanten ook naar uw werk.

Nadelen van het gebruik van watermerken:

Afleiding – Als een watermerk niet subtiel genoeg is, kan het de kijker afleiden van het hoofdonderwerp van uw foto en kan het er soms amateuristisch, goedkoop of arrogant uitzien.

Beschermt uw foto’s niet altijd – Hoewel een watermerk een extra stap is voor mogelijke dieven, beschermt het uw foto’s niet volledig. Veel watermerken zijn gemakkelijk uit te snijden en er zijn verschillende apps die watermerken in afbeeldingen kunnen vinden en verwijderen. Zelfs iemand met heel weinig Photoshop-ervaring kan de meeste watermerken gemakkelijk uit afbeeldingen verwijderen en ze als de zijne afschilderen.
Minder delen – Watermerken zijn een geweldige manier om wat extra reclame gratis te krijgen; echter, mensen zijn minder geneigd om zwaar watermerk beelden te delen op hun sociale media-accounts. Bovendien zijn de mensen die uw foto’s stelen waarschijnlijk nooit van plan geweest om ervoor te betalen, watermerk of niet.

Maakt het moeilijk om van huisstijl te veranderen – Wanneer uw bedrijf groeit, kunnen er veel veranderingen plaatsvinden. U kunt uw bedrijfsnaam, logo of website-URL veranderen. Als u consistentie wilt behouden, moet u al uw oude watermerken op uw afbeeldingen bijwerken.

 

Bedankt voor het lezen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest