Je wilt dat jouw bedrijf meer omzet behaalt. Dat jouw bedrijf gezien wordt en dat je het optimale uit jouw website haalt hiervoor. Er is geen betere manier om je tijd te besteden in online marketing. Maar wat is online marketing precies? Wat zijn de voordelen van online marketing?

Vandaag gaan wij aan jou uitleggen wat online marketing precies inhoud, en welke voordelen je hieruit kunt halen. Ook zullen wij enkele voorbeelden geven om jou een idee te geven wat online marketing is, en hoe je een start kunt maken.

Wat is online marketing?

Online marketing is de praktijk van het gebruik van web-based kanalen om een boodschap over het merk van een bedrijf, producten of diensten te verspreiden onder haar potentiële klanten.

De methoden en technieken die worden gebruikt voor online marketing omvatten e-mail, sociale media, display advertising, zoekmachine optimalisatie, Google AdWords en nog veel meer. Het doel van marketing is potentiële klanten te bereiken via de kanalen waar zij hun tijd doorbrengen met online lezen, zoeken, winkelen en socialiseren.

De wijdverspreide invoering van het internet voor zakelijk en persoonlijk gebruik heeft nieuwe kanalen voor reclame en marketing gegenereerd, waaronder de hierboven genoemde.

Er zijn ook veel voordelen en uitdagingen verbonden aan online marketing, waarbij hoofdzakelijk digitale media worden gebruikt om virtuele bezoekers aan te trekken, te binden en om te zetten in klanten.

Online marketing verschilt van traditionele marketing, die van oudsher mediums als print, billboard, televisie en radio advertenties omvatte.

Voordat online marketing kanalen ontstonden, waren de kosten om producten of diensten op de markt te brengen vaak onbetaalbaar duur, en van oudsher moeilijk te meten. Denk aan nationale tv-reclamecampagnes, die worden gemeten door middel van consumentenfocusgroepen om de mate van merkbekendheid te bepalen.

Deze methoden zijn van oudsher ook niet geschikt voor gecontroleerde experimenten. Vandaag de dag kan iedereen met een online bedrijf (evenals de meeste offline bedrijven) deelnemen aan online marketing door het creëren van een website en het bouwen van campagnes voor klantenwerving tegen weinig tot geen kosten.

Degenen die producten en diensten op de markt brengen hebben ook de mogelijkheid om te experimenteren met optimalisatie om de efficiëntie en ROI van hun campagnes af te stemmen.

Voordelen van online marketing

Een belangrijk voordeel van het gebruik van online kanalen voor marketing van een bedrijf of product is de mogelijkheid om de impact van een bepaald kanaal te meten, evenals de manier waarop bezoekers die via verschillende kanalen zijn geworven, reageren op een website of landingspagina. Van de bezoekers die converteren in betalende klanten, kan verdere analyse worden gedaan om te bepalen welke kanalen het meest effectief zijn bij het werven van waardevolle klanten.

Analytics voor web- of mobiele app-ervaringen kunnen helpen het volgende te bepalen:

Welke online marketingkanalen het meest kosteneffectief zijn bij het werven van klanten, op basis van het conversiepercentage van bezoekers naar klanten, en de kosten van die bezoekers.

Welke kanalen effectief zijn bij het werven van klanten en het verhogen van hun levenslange waarde – zoals e-mailmarketing, dat herhaalaankopen bij eerdere klanten stimuleert.

Welke cohorten van klanten vertonen een sterk engagementgedrag en een hoog potentieel voor upsells – zoals software of mobiele apps, die verwachten meer producten te verkopen aan klanten met een hoog engagement.

Voorbeelden van online marketing

Canon adverteert op zoekwoorden gerelateerd aan “fotografie” op Google, Yahoo, en Bing zoekmachines om hun camera’s aan een relevant publiek te verkopen om verkeer naar een specifieke webpagina te leiden.

Whole Foods verzamelt e-mailadressen op hun website om e-mail lijsten die kunnen worden gebruikt om nieuwe producten, verkoop, en evenementen in hun winkels te adverteren te creëren.

Dove maakt videoadvertenties en deelt deze met hun publiek op Facebook, Twitter en andere sociale-mediaplatforms om gunstige gesprekken over hun merk en producten te bevorderen.

Bite Beauty werkt samen met influencers om een nieuwe lippenstift te promoten bij hun doelgroep van kwaliteitsvolle schoonheidsfanaten.

Hoewel online marketing veel mogelijkheden creëert voor bedrijven om hun aanwezigheid via het internet te vergroten en hun publiek op te bouwen, zijn er ook inherente uitdagingen met deze methoden van marketing.

Ten eerste kan de marketing onpersoonlijk worden, vanwege de virtuele aard van de boodschap en inhoud levering aan een gewenst publiek. Marketeers moeten hun strategie voor online marketing baseren op een goed begrip van de behoeften en voorkeuren van hun klanten.

Technieken zoals enquêtes, gebruikerstesten en persoonlijke gesprekken kunnen worden gebruikt om de algemene gebruikerservaring te begrijpen

Beginnen met online marketing

De eerste stap om te beginnen met online marketing is het evalueren van jouw doelstellingen en ervoor zorgen dat ze meetbaar zijn. Hoop je 100 nieuwe klanten te werven? 1.000 leads te genereren om jouw B2B-verkoop te voeden? Een e-mail abonneebestand van 10.000 mensen op te bouwen?

Daarna moet je een keuze maken over hoe je een online aanwezigheid opbouwt die je helpt dat doel te bereiken en dienovereenkomstig een marketingstrategie voor deze kanalen te creëren. Misschien moet je een e-commerce site opzetten.

Als je geïnteresseerd bent in bloggen om bekendheid en abonnees te genereren, kijk dan naar het opzetten van een blog en bedenk een strategie voor het creëren van geweldige content die het delen op social media-kanalen zou aanmoedigen.

Een samenwerking met een klant die bereid is jouw bedrijf te promoten door een case study of infographic te maken, kan een krachtig sociaal bewijs zijn wanneer klanten jouw bedrijf evalueren. Een eenvoudige website of landingspagina met een lead capture formulier kan jou helpen bij het ontwikkelen van jouw merk en het genereren van verkeer.

Een eenvoudig analytisch platform (zoals Google Analytics, dat gratis is) kan je helpen te meten hoe je jouw marketinginspanningen volgt in de richting van jouw initiële doel.

Online marketing hulpmiddelen

Er zijn een aantal hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om een robuust online marketingprogramma op te bouwen en te onderhouden:

 • E-mail Marketing
 • Sociale media marketing
 • Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
 • Weergave reclama
 • Zoekmachine Marketing (SEM)
 • Virtuele evenementen & webinars
 • A/B testen & website optimalisatie
 • Inhoud marketing
 • Video Marketing
 • Marketing Analyse
 • Marketing Automatisering
 • Klantrelatiebeheer (CRM)
 • Content Management Systeem (CMS)
 • Pay-per-click (PPC) Adverteren
 • LinkedIn Advertenties
 • Affiliate Marketing