Tips voor een netwerkgesprek

netwerken

Nieuwe mensen ontmoeten is altijd een uitdaging, vooral voor een introverte persoon. Toch is een professioneel netwerk om meerdere redenen essentieel. Een netwerk houd je op de hoogte van veranderingen en ontwikkelingen in jouw vakgebied en biedt redding bij ontslag of onverwacht ontslag. Hier zijn een aantal manieren om het gesprek op gang te brengen en jouw professionele netwerk op te bouwen.

1. Begin met een compliment

Als je je niet op je gemak voelt om de persoon een compliment te geven, uit angst dat het kan worden aangezien voor flirten, begin het gesprek dan met een compliment voor de plaats waar het evenement wordt gehouden. Complimenteer het eten of de drankjes die worden aangeboden.

2. Vraag wat het meest interessant is aan hun vakgebied

Wissel zeker je plastic visitekaartje uit, om hun klanten te helpen of om ze de jouwe te laten helpen. Een deel van het doel van professioneel netwerken is om uw zakelijke kansen uit te breiden. In het tijdperk waarin alles er online aan toe gaat kun je ook je digitaal visitekaartje afgeven.

3. Vraag om hulp

Is er een bepaald aspect van jouw professionele carrière dat moet worden ondersteund? Als freelancer is een deel van je werk bijvoorbeeld contact leggen met mensen die schrijfdiensten nodig hebben. Is er een talent of vaardigheid die een probleem voor de ander kan oplossen? In beide gevallen is de open vraag een goed begin.

4. Stel jezelf gewoon voor

Denk eraan om een ​​stevige handdruk te geven. Een simpele, “Hallo mijn naam is…” is een zeer eenvoudige en geweldige manier om een ​​gesprek aan te knopen. Een beleefde introductie geeft de andere persoon natuurlijk de gelegenheid om de introductie terug te geven en te beginnen met praten.

5. Praten over achtergrond

Het helpt om nieuwsgierig te zijn naar anderen bij het aanknopen van een gesprek, vooral in een professionele netwerksituatie. Je kunt een gemeenschappelijke basis vinden terwijl je anderen leert kennen. Open vragen zijn altijd een geweldige manier om het gesprek in beweging te krijgen.

6. Word persoonlijk

Een hobby hebben? Sportfan? Dit kan een goed onderwerp zijn om ‘het ijs te breken’ en het gesprek op gang te brengen. Praat over het laatste boek dat je hebt gelezen. Welke punten vond je het meest interessant? Het idee is om te proberen een gemeenschappelijke basis te vinden.

7. Praat over lopende projecten

Dit zal er hopelijk toe leiden dat de ander over zijn eigen werkprojecten gaat praten. Wissel ideeën uit in een informele brainstormsessie. Je zult misschien verrast zijn door wat je leert. Houd het gesprek gaande door een open geest te hebben en breid het gesprek uit naar anderen.

8. Stel een hypothetische vraag

Vragen naar welke veranderingen de persoon zou willen zien op de werkplek of waar hij zichzelf over tien jaar ziet, is een goede plek om een ​​gesprek te beginnen. Dit soort hypothetische vragen hoeven niet werkgerelateerd te zijn en kunnen het gesprek wat leuker maken.

9. Ga je gang en praat 

Het is heel toepasselijk om een ​​gesprek aan te gaan over wat je doet en wat je goed doet. De sleutel hier is om het gesprek voor de andere persoon te openen, zodat je niet tegen jezelf praat. Vraag wat de ander doet, hoe lang hij al in het vak zit, etc. voor een levendig gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest