Verschillende soorten pcr tests

pexels-polina-tankilevitch-3873179

U hebt waarschijnlijk al veel gehoord over testen op coronavirusziekte (COVID-19). Als u denkt dat u COVID-19 hebt en een test nodig hebt, neem dan onmiddellijk contact op met uw zorgverlener of de plaatselijke gezondheidsdienstExternal Link Disclaimer. U kunt ook een testcentrum in uw staat vinden of een door de FDA goedgekeurde thuistest kopen. Sommige door de FDA goedgekeurde thuistests geven binnen enkele minuten resultaat. Bij andere moet u het monster naar een laboratorium sturen voor analyse.

Inzicht in COVID-19 testen is de sleutel tot het maken van een weloverwogen beslissing die aan uw behoeften voldoet.

Soorten testen

Link naar de basisbeginselen van testen volgens de 508-norm PDF
Er zijn verschillende soorten tests – diagnostische tests en antistoftests.

Diagnostische tests kunnen aantonen of u een actieve COVID-19-infectie hebt en maatregelen moet nemen om uzelf in quarantaine te plaatsen of van anderen te isoleren. Moleculaire en antigeentests zijn soorten diagnostische tests die kunnen aantonen of u een actieve COVID-19-infectie hebt. Monsters voor diagnostische tests worden meestal verzameld met een neus- of keelswab, of speeksel verzameld door het in een buisje te spugen.

Antilichaamtesten zoeken naar antilichamen in uw immuunsysteem die worden aangemaakt als reactie op SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Antilichaamtesten mogen niet worden gebruikt om een actieve COVID-19-infectie vast te stellen. Het kan enkele dagen of weken duren voordat antilichamen worden gevormd nadat u een infectie hebt gehad en deze antilichamen kunnen nog enkele weken of langer na het herstel in uw bloed aanwezig blijven. Monsters voor antilichaamtesten zijn meestal bloed uit een vingerprik, of bloed dat door uw arts of ander medisch personeel is afgenomen. Wij adviseren een PCR test van testeraanhuis.nl.

Getest worden

Als u wordt getest, moet u uzelf thuis in quarantaine houden en isoleren totdat u de testresultaten hebt ontvangen en het advies opvolgen van uw zorgverlener of een deskundige op het gebied van de volksgezondheid.

Wanneer moet ik me laten testen?

Als u symptomen van COVID-19 heeft, zelfs na vaccinatie
Als u in nauw contact bent geweest (binnen een straal van 6 meter gedurende in totaal 15 minuten of meer) met iemand met een bevestigde COVID-19, zelfs na vaccinatie.

Als u hebt deelgenomen aan activiteiten waardoor u een hoger risico liep op COVID-19 omdat u niet de nodige sociale afstand kon nemen, zoals reizen, het bijwonen van grote sociale of massabijeenkomsten, of het zich ophouden in overvolle binnenruimtes.

Als uw zorgverlener, de plaatselijke gezondheidsdienst of de staatsgezondheidsdienst u heeft gevraagd of doorverwezen om u te laten testen
Uw school, werkplek of gemeenschap kan ook een screeningsprogramma opzetten, waarbij zij individuen testen die deel uitmaken van een groep (op het werk, op school), zelfs als er geen reden is om te vermoeden dat deze individuen besmet zijn met COVID-19. De FDA heeft meer informatie over screeningsprogramma’s gepubliceerd in dit informatieblad.

Om een lokale testlocatie te vinden, moet u contact opnemen met uw zorgverlener of naar de website van uw staats- of lokale gezondheidsdienst gaan.

Een test bestellen

Voor veel tests, waaronder een aantal thuisafname- en thuistests, is een recept of een bestelling van een zorgverlener nodig.

Tests op recept – Zorgverleners kunnen bepalen of u een test nodig hebt, en ervoor zorgen dat u de meest geschikte test krijgt en dat u weet wat de resultaten betekenen. Bepaalde tests zijn bijvoorbeeld alleen toegestaan voor mensen die ervan verdacht worden COVID-19 te hebben of voor mensen met COVID-19-symptomen die binnen een bepaald aantal dagen zijn begonnen. Een zorgverlener kan helpen bepalen welke test het beste is voor uw situatie. Voor thuisafname zonder recept en voor thuistests moet u mogelijk online enkele vragen beantwoorden, zodat een zorgverlener kan bepalen of hij een specifieke test moet voorschrijven of bestellen.

Tests zonder recept – Sommige tests zijn zonder recept verkrijgbaar. Thuisafname en thuistests die zonder recept verkrijgbaar zijn, worden “direct-to-consumer” (DTC) of “over-the-counter” (OTC) genoemd. DTC- en OTC-tests kunnen bij de apotheek of online worden gekocht, maar ze zijn niet overal verkrijgbaar.

Thuisafname en thuistests

Link naar 508 conforme coronavirus-testopties voor thuisgebruik PDF
Kan ik een thuistest krijgen? Wat is het verschil tussen thuisafname en thuistesten? Welke kit moet ik bestellen? Om deze vragen te beantwoorden, is het belangrijk om de verschillen te begrijpen tussen COVID-19-tests, en thuiscollectietests versus at-home tests.

Waarom is dit belangrijk? Deze verschillen bepalen waar het monster wordt verzameld, waar de test wordt verwerkt, en hoe snel u de resultaten te weten komt. Hoewel thuistesten de snelste en handigste optie zijn, zijn ze niet voor alle situaties het meest geschikt.

Als u er zeker van wilt zijn dat de test die u koopt door de FDA is goedgekeurd, kunt u onze tabellen met moleculaire, antigeen-, serologie- en adaptieve immuunrespons in-vitrodiagnostische goedkeuringen voor noodgevallen (EUA) raadplegen voor meer informatie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest