Voorspellingen huizenmarkt 2021

pexels-jessica-bryant-1370704

Ondanks de door de pandemie veroorzaakte recessie blijven de huizenprijzen in alle belangrijke markten stijgen. Volgens economen en markttoezichthouders heeft de residentiële vastgoedsector het economisch herstel van het land tot nu toe in hoge mate ondersteund. Het heeft zich ontpopt als een steunpilaar voor de economie.

Een voorspelling in de coronacrisis

Hoewel er miljoenen mensen zijn ontslagen, heeft het de woningzoekenden er niet van weerhouden om huizen in het hele land te kopen. Als gevolg daarvan kende de woningmarkt het hoogste tempo van verkoopgroei sinds het hoogtepunt van de ongekende huizenhausse in 2005. Die expansie werd gedreven door onachtzaam lenen in de subprime-hypotheekmarkt en de huidige huizenhausse wordt gedreven door de intense vraag en de record-lage hypotheektarieven.

Beide factoren werden aangedreven door de coronaviruspandemie. De huizenprijzen waren al begonnen te stijgen voordat de pandemie uitbrak, maar de pandemie zorgde voor een snelle versnelling in de dubbele cijfers. De woningmarkt heeft sinds juni een recordgroei gekend, nadat hij tijdens het uitbreken van de pandemie dit voorjaar kort werd stilgelegd. Aangezien de prijzen van maand tot maand blijven stijgen, toont het slechts de veerkracht van de Amerikaanse huizenmarkt in het licht van een aanhoudende economische recessie. Ditzelfde geldt voor de Nederlandse huizenmarkt, zegt een specialist bij verhuisbedrijf Maastricht.

Economische onzekerheid op de woningmarkt

Ondanks de dreigende economische onzekerheid, de zeer omstreden verkiezingen en de verergerde verspreiding van de pandemie, blijven huizenkopers de relatief weinige woningen die te koop staan snel in beslag nemen. De pandemie heeft het vermogen van huizenbouwers om het woningaanbod op te vullen echt onderuitgehaald, omdat het land opraakt. De woningmarkt heeft al te weinig woningen in eigendom.

Het aantal te koop staande woningen is gekelderd en is de afgelopen jaren met ongeveer 30 procent gedaald – waardoor de markt bijna twee keer zo groot is als de vraag en tweederde van het aanbod. Zowel de woningvoorraad als de hypotheekrente liggen nu op het historische dieptepunt. De toename van het werk op afstand heeft ook geleid tot een nieuwe boom in de voorsteden en de schaarste van ontwikkeld land betekent dat bouwers niet in staat zijn om aan de stijgende vraag te voldoen en dat de huizenprijzen in 2021 zullen blijven stijgen.

Uitgaande migratie

Er is veel gesproken over het feit dat de huizenmarkten in de voorsteden een hoge vlucht nemen door de uitgaande migratie uit de steden. De pandemie heeft ertoe geleid dat sommige huizenkopers op zoek zijn gegaan naar woningen in een ander gebied dan oorspronkelijk gepland. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de belangstelling voor het platteland en de voorsteden toeneemt en de belangstelling voor de stedelijke gebieden afneemt.

Zillow heeft echter een uitputtende studie gepubliceerd waarin elk denkbaar gegevenspunt van de woningmarkt met betrekking tot steden en voorsteden wordt onderzocht om te zien of er grote verschillen zijn die wijzen op een migratietrend van stad naar voorsteden.

Volgens die studie zijn de woningmarkten in de voorsteden niet in een onevenredig snel tempo versterkt ten opzichte van de stedelijke markten. Beide typen regio’s lijken op dit moment hot sellers’ markets te zijn – terwijl veel voorstedelijke gebieden de afgelopen maanden een sterke verbetering van de woningactiviteit hebben gezien, en dat geldt ook voor veel stedelijke gebieden.

Desalniettemin heeft de pandemie het verlangen naar huizen met wat meer ruimte en een tuin doen toenemen. Voeg daar de record-lage rente aan toe en de prijzen stijgen dramatisch in het hele land, van de stedelijke tot de voorstedelijke markten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest