Waar moet een mobiele website of app aan voldoen? 

macbook

Steeds meer mensen bezoeken een website per mobiel of gebruiken een mobiele app om informatie op te zoeken, aankopen te doen of deze voor andere doeleinden te gebruiken. Het is daarom als bedrijf, organisatie of vereniging belangrijk om een app of website te hebben die mobielvriendelijk is. Maar wanneer kies je voor een mobiele website en wanneer voor een app? En waar moeten deze aan voldoen? Wij leggen je het uit. 

Mobiele website of app? 

Een mobiele website en app verschillen veel van elkaar. Soms kan het verstandig zijn om voor een mobiele website te kiezen terwijl voor een andere doelgroep een app beter zou werken. Het voordeel van een mobiele website ten opzichte van een app is dat deze per direct voor iedereen beschikbaar is. Doordat er niets gedownload hoeft te worden zal het bereik groter zijn in vergelijking met een app, die wel gedownload moet worden en dus niet voor ieder mobiel apparaat beschikbaar zal zijn. Ook zijn de kosten voor het ontwikkelen van een mobiele website lager dan voor een app. Daarentegen zijn de voordelen van een app ten opzichte van een mobiele website dat de gebruiksvriendelijkheid over het algemeen groter is. Dit komt omdat er meer mogelijkheden zijn in een app om functionaliteiten te verbeteren. Daarnaast is de snelheid van een app hoger dan van een mobiele website en is het ook mogelijk om van een app gebruik te maken zonder verbonden te zijn met internet. 

Waar moet de website of app aan voldoen? 

Of jouw bedrijf, organisatie of vereniging nu voor een mobiele website of app kiest, het is belangrijk dat deze gebruiksvriendelijk is. Maar waar moet zo’n mobiele website of app dan aan voldoen? 

Houd het simpel 

Soms zijn er websites en apps met te veel tekst, foto’s, filmpjes en buttons op één pagina. Hierdoor verliest de gebruiker snel het overzicht. Zorg er daarom voor dat de pagina overzichtelijk is en er een keuze gemaakt wordt in elementen die wel en niet prominent in beeld naar voren komen. 

Duidelijke navigatie 

Is het in het home menu duidelijk waar informatie te vinden is? Heeft de mobiele website of app een aantal duidelijke buttons om een call-to-action aan te kondigen? Zorg ervoor dat de gebruiker direct weet waar hij of zij heen moet navigeren. Hiervoor is het belangrijk dat er niet te veel opties aanwezig zijn. 

Aangepast op de doelgroep 

Doelgroepen kunnen erg van elkaar verschillen. Daarom is het belangrijk om de mobiele website of app aan te passen op jouw doelgroep. Zorg er daarom voor dat je weet wat jouw doelgroep is, wat deze doelgroep belangrijk vindt en hoe deze doelgroep een mobiele website of app gebruikt. Zo zal een community app, waar het doel vooral is om als organisatie contact te hebben met gebruikers, anders ingericht moeten worden dan een app die bedoeld is om aankopen te doen. 

Heeft jouw organisatie een mobiele website of app, maar weet je niet of deze gebruiksvriendelijk genoeg is? Door middel van een usability onderzoek komt jouw organisatie er direct achter waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en krijg je tips om jouw mobiele website of app te verbeteren. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest