Wat is een datacenter

pexels-al-nahian-7325498

De meeste moderne bedrijven hebben op de een of andere manier, in welke vorm dan ook, te maken met infrastructuurbeheer. Van onsite servers en IT-teams tot cloud computing-oplossingen, datacenters vormen het hart van de bedrijfsvoering in de 21e eeuw.

Datacenters bestaan uit kritieke infrastructuurapparatuur waarmee een bedrijf online aanwezig kan blijven, de efficiëntie van de dagelijkse activiteiten kan handhaven, toepassingen kan uitvoeren en gegevens kan verwerken.

De onderstaande informatie biedt een meer diepgaande kijk op datacenters, van basisapparatuur configuraties tot het beheer van de datacenterinfrastructuur. We bespreken hier hoe een datacenter werkt en hoe je deze word onderhouden.

Wat is een datacenter en hoe werkt het?

In de kern is een datacenter een gecentraliseerde locatie waar de computer- en netwerkapparatuur is ondergebracht die nodig is om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen, op te slaan, te verwerken en te distribueren.

Datacenterfaciliteiten zijn ook van cruciaal belang voor het bieden van toegang tot de grote hoeveelheden gegevens die daar zijn opgeslagen voor medewerkers die dagelijkse activiteiten, toepassingen en andere processen in een cloud computing-omgeving uitvoeren.

Moderne datacenters bestaan uit een verscheidenheid aan infrastructuurcomponenten, waaronder servers en netwerkverbindingsapparatuur, die toegang tot de serveropslag via het internet mogelijk maken.

Gebruikers, of ze nu een privédatacenter of een gedeeld datacenter gebruiken, hebben via het internet toegang tot gegevens en programma’s die zich op datacenterapparatuur bevinden, om hun dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

In een publieke cloud-setting delen datacenters reken- en opslagcapaciteit over een brede groep gebruikers. Bij een private cloud is de toegang tot de datacenterarchitectuur daarentegen beperkt tot één specifieke gebruiker.

Hoe onderhoudt je een datacenter?

De efficiëntie van elk datacenter, van een private cloud datacenter tot een enterprise datacenter, komt neer op goed onderhoud. Dit omvat het onderhoud van de fysieke infrastructuur waaruit het datacenter is opgebouwd, evenals het gebouw en de systemen.

Aangezien steeds meer bedrijven gebruikmaken van colocatiefaciliteiten voor datacenterinfrastructuur, is het van vitaal belang te begrijpen hoe cloud aanbieders datacenters onderhouden.

Hoe onderhoud je de apparatuur van een datacenter?

Het onderhoud van datacenterapparatuur kan over het algemeen worden onderverdeeld in een handvol categorieën, waaronder regelmatige inspecties, doorlopende tests, voorspellend onderhoud, preventief onderhoud en correctief onderhoud.

Aanbieders moeten dagelijkse inspecties uitvoeren als de kern van hun onderhoudsactiviteiten om ervoor te zorgen dat alles binnen colocatiefaciliteiten naar behoren functioneert. Dit omvat de elektrische en mechanische distributiesystemen, evenals energie-infrastructuren zoals back-up generatoren die zorgen voor een ononderbroken stroomvoorziening en koelsystemen die voorkomen dat servers oververhit raken.

De check-ins van de onderhoud

Andere vormen van onderhoud vereisen dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse check-ins. Er worden bijvoorbeeld voortdurend tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de apparatuur en systemen van het datacenter binnen de juiste parameters werken.

Voorspellend onderhoud bestaat uit gegevensanalyses die een vooruitblik bieden op komende uitdagingen of potentiële storingen om problemen te voorkomen. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat servers en andere onderdelen van de datacenterarchitectuur op regelmatige tijdstippen worden vervangen om storingen in het netwerk te voorkomen.

Correctief onderhoud is een laatste redmiddel waarbij systemen die door de bovengenoemde onderhoudsschema’s zijn geglipt en onverwacht zijn uitgevallen, snel moeten worden hersteld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest