Wat is een spamfilter en hoe gebruik je het?

telefonie

Nu, meer dan ooit, zijn spamfilters een steeds meer aanwezig onderdeel van het e-mailproces. Spamfilters zijn slimmer en gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren. Helaas is veel van de informatie die circuleert over wat spamfilters zijn en hoe ze werken niet altijd accuraat. U hebt waarschijnlijk een blog gelezen waarin de auteur u de “beste tips en tricks geeft om het spamfilter te vermijden”. In werkelijkheid is er geen ontwijking van de spamfilter. Het maakt niet uit hoe u een e-mail verstuurt, of hoe hij eruit ziet, hij zal bijna altijd door een filter gaan die zijn lot bepaalt. Of het nu in de inbox, de spam-box, de promotiebox of de sociale map terechtkomt, uw e-mail zal onvermijdelijk door een soort spamfilter gaan.

Hoewel u geen controle heeft over het al dan niet filteren van uw e-mail, heeft u wel controle over de map waarin uw e-mail terechtkomt nadat deze is gefilterd – een belangrijk onderscheid dat een grote rol zal spelen in het succes van uw e-mail.

Wat is een spamfilter?

De eerste stap naar het maximaliseren van het succes van uw bulk-e-mail is het leren wat een spam-map is en hoe deze werkt. In plaats van bang te zijn voor spamfilters, moet u er een hulpmiddel van maken dat in uw voordeel kan worden gebruikt. Hoe meer u weet over hoe een spamfilter werkt, hoe meer voordeel u zult hebben op uw concurrentie.

Eerlijk gezegd is een spamfilter moeilijk te definiëren, omdat er geen enkel spamfilter is dat alle e-mail van alle postbusaanbieders beoordeelt. In plaats daarvan kan elke postbusaanbieder, elk bedrijf en elke individuele gebruiker zijn eigen configureerbare apparaten, software, algoritmen en/of machine learning technologie hebben die als hun spamfilter zullen fungeren. Het maakt niet uit hoe het spamfilter eruit ziet of welke technologie het gebruikt, ze dienen allemaal hetzelfde doel, namelijk het verdelen van e-mails en het scheiden van het goede van het slechte.

Waarom bestaan spamfilters?

Spam is duidelijk een ergernis voor iedereen die emails binnen krijgt. Maar lijkt het er niet op dat spam het probleem van de ontvanger is? Waarom maken emailproviders  zoals Gmail zich zorgen als je een spambericht krijgt? Het is immers gratis om Gmail te gebruiken, waarom zouden ze miljoenen investeren om deze zeer complexe en intelligente filters te ontwikkelen?

Mailbox providers willen dat u hun product gebruikt. Hoe meer gebruikers een mailbox-provider heeft, hoe meer geld ze kunnen verdienen. Als gebruikers de beste, spamvrije ervaring hebben met Gmail, zullen ze vasthouden aan Gmail als hun primaire mailbox-provider.

Spam is potentieel gevaarlijk. Een grote reden waarom het zo belangrijk is dat spam wordt gefilterd, is omdat het schadelijke inhoud kan bevatten die virussen en cyberaanvallen kan verspreiden. Eén e-mail kan heel gemakkelijk een groot bedrijf platleggen, dus bedrijven hebben de beste beveiliging nodig die ze kunnen krijgen. De emailleverancier met de beste beveiliging zal voor de meeste bedrijven de voor de hand liggende keuze zijn.

Spamfiltercategorieën

In het algemeen kan het weten wat een spamfilter op hoog niveau zoekt een goede manier zijn om uw e-mail deliverability rondom te verbeteren. Maar voordat u dieper op dat onderwerp ingaat, helpt het ook om de verschillende categorieën van spamdetectiesystemen te kennen die uw e-mail kan tegenkomen. Zoals u zult zien, zijn de volgende drie categorieën van spamdetectiesystemen over het algemeen gebaseerd op de plaats waar ze bestaan in het e-mailverzendproces.

Gateway Spamfilters

Een gateway-spamfilter zit meestal achter de firewall van een netwerk, op zoek naar eventuele e-mailbedreigingen die op het netwerk binnenkomen. Gateway-filters zijn meestal fysieke hardware die zich ter plaatse in servers bevindt en niet in de cloud wordt opgeslagen. Het idee van een gateway-server zit in de naam. Mail moet door de “security gate” komen voordat hij het netwerk van het bedrijf bereikt. Een populair voorbeeld van een gatewayfilter is de Barracuda e-mail security gateway.

Hosted Spam Filters

In tegenstelling tot een gateway-spamfilter is een gehoste spamfilter meestal gebaseerd op de cloud. Een gehost spamfilter kan actief zijn voordat de e-mail het netwerk binnenkomt, vergelijkbaar met een gatewayfilter, of het kan binnen het netwerk van een organisatie worden gebruikt.

Deze spamfilters werken op dezelfde manier als de spamfilters van de gateway, waarbij alle potentieel schadelijke inkomende e-mail of spam wordt gesignaleerd. Een voordeel van cloud-gehoste spamfilters is dat ze snel kunnen worden bijgewerkt met de nieuwste software, zodat klanten altijd over het meest actuele product beschikken. Gehoste spamfilters worden meestal uitgevoerd door derden en bieden abonnementsdiensten aan. Een voorbeeld van een gehoste spamfilter is SpamTitan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest