Wat is IPv6

pexels-pixabay-326461

Voor het grootste deel zijn de alarmerende waarschuwingen over het opraken van internetadressen gestopt omdat langzaam maar zeker de migratie van de wereld van Internet Protocol versie 4 (IPv4) naar IPv6 is begonnen, en er software is om de door velen voorspelde adres apocalyps te voorkomen.

Wat is IPv6 en waarom is het belangrijk?

IPv6 is de nieuwste versie van het internetprotocol, dat apparaten op het internet identificeert zodat ze kunnen worden gelokaliseerd. Elk apparaat dat het internet gebruikt, wordt geïdentificeerd aan de hand van zijn eigen IP-adres, zodat de internetcommunicatie kan werken.

In dat opzicht is het net als de straatadressen en postcodes die je moet kennen om een brief te kunnen posten.

De vorige versie, IPv4, maakt gebruik van een 32-bits adresseringsschema om 4,3 miljard apparaten te ondersteunen, wat voldoende werd geacht. De groei van het internet, pc’s, smartphones en nu ook internet of things-apparaten bewijst echter dat de wereld meer adressen nodig heeft.

Gelukkig zag de Internet Engineering Task Force (IETF) dit 20 jaar geleden al in. In 1998 creëerde het IPv6, dat in plaats daarvan 128-bits adressering gebruikt om ongeveer 340 biljoen biljoen (of 2 tot de 128e macht) te ondersteunen.

In plaats van de IPv4-adresmethode met vier reeksen van één tot drie cijfers, gebruikt IPv6 acht groepen van vier hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten.

Wat zijn de voordelen van IPv6?

De IETF heeft in haar werkzaamheden verbeteringen aangebracht aan IPv6 ten opzichte van IPv4. Het IPv6-protocol kan pakketten efficiënter verwerken, de prestaties verbeteren en de veiligheid verhogen. Het stelt internet service providers in staat de omvang van hun routeringstabellen te beperken door ze hiërarchischer te maken.

Netwerk adresvertaling (NAT) en IPv6

De invoering van IPv6 is gedeeltelijk vertraagd door network address translation (NAT), waarbij privé-IP-adressen worden omgezet in openbare IP-adressen. Op die manier kan een bedrijfsmachine met een privé IP-adres pakketten verzenden naar en ontvangen van machines buiten het privé-netwerk die openbare IP-adressen hebben.

Zonder NAT zouden grote bedrijven met duizenden of tienduizenden computers enorme hoeveelheden openbare IPv4-adressen verslinden als zij met de buitenwereld wilden communiceren. Maar die IPv4 adressen zijn beperkt en raken zo uitgeput dat ze gerantsoeneerd moeten worden.

NAT helpt het probleem te verlichten. Met NAT kunnen duizenden computers met een privé-adres door een NAT machine, zoals een firewall of router, aan het openbare internet worden aangeboden.

De manier waarop NAT werkt is dat wanneer een bedrijfscomputer met een privé IP adres een pakket naar een publiek IP adres buiten het bedrijfsnetwerk stuurt, het eerst naar het NAT apparaat gaat. De NAT noteert de bron- en bestemmingsadressen van het pakket in een vertaaltabel.

Wie implementeert IPv6?

Carriernetwerken en ISP’s zijn als eerste begonnen met de invoering van IPv6 op hun netwerken, waarbij mobiele netwerken het voortouw nemen.

T-Mobile USA bijvoorbeeld heeft meer dan 90% van zijn verkeer over IPv6 lopen, met Verizon Wireless vlak achter zich met 82,25%. Comcast en AT&T hebben hun netwerken op respectievelijk 63% en 65%, volgens de industriegroep World Ipv6 Launch.

Grote websites volgen dit voorbeeld – iets minder dan 30% van de Alexa Top 1000 websites zijn momenteel bereikbaar via IPv6, aldus World IPv6 Launch.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest