Wat is off-page SEO?

pexels-canva-studio-3194523

Goed, tijd om naar buiten te stappen en een kijkje te nemen in de voortuin. Ik zal je nu vier grote gebieden van off-page SEO laten zien.

Als je een goed overzicht op één pagina wilt, kijk dan eens naar de geweldige infographic van Shane Barker.

Het belang van vertrouwen

PageRank, de beroemde formule die de oprichters van Google hebben uitgevonden, is zeker niet de enige maatstaf die ze nemen bij het rangschikken van pagina’s in de top tien zoekresultaten.

Vertrouwen wordt steeds belangrijker, en de meeste recente Google updates hebben spammy en obscure websites geraakt.

TrustRank is een manier voor Google om te zien of jouw site legitiem is of niet. Als je er bijvoorbeeld uitziet als een groot merk, zal Google je waarschijnlijk vertrouwen.

Kwalitatieve backlinks van gezaghebbende sites (zoals .edu of .gov domeinen) helpen ook. Er zijn vier onderdelen om vertrouwen op te bouwen.

Autoriteit – Google bepaalt de algemene autoriteit van jouw site door een mix van twee soorten autoriteit die je kunt opbouwen:

Domein autoriteit, wat te maken heeft met hoe wijdverspreid jouw domeinnaam is. Coca-cola.com is bijvoorbeeld erg gezaghebbend, omdat iedereen ervan gehoord heeft.

Pagina autoriteit, die te maken heeft met hoe gezaghebbend de inhoud van een enkele pagina (bijvoorbeeld een blog post) is. Je kunt jouw autoriteit hier controleren op een schaal van 1-100.

Twee andere populaire authority-metrieken zijn de domein- en pagina-authoriteitscijfers van Moz. Moz baseert ook deze score op 100. Maar het is een gewogen schaal. Dat betekent dat het relatief eenvoudig is om van 0-20 te gaan. Echter, alles boven 50-60 is vrij hoog.

En 80-90 is vaak het hoogst in een bepaalde branche.

Wat is een Bounce ratio?

Jouw bounce ratio is simpelweg een maatstaf voor het aantal mensen dat slechts één pagina op jouw site bekijkt alvorens onmiddellijk weer te vertrekken.

Inhoud, laadtijden, gebruiksvriendelijkheid, en het aantrekken van de juiste lezers maken allemaal deel uit van het verlagen van jouw bouncepercentage. Het rekensommetje is simpel – de juiste lezers zullen meer tijd doorbrengen op een site die snel laadt, er goed uitziet, en geweldige inhoud heeft.

Video is een andere geweldige manier om dit te doen, maar je moet je video-inhoud wel laten opvallen en leveren. Buffer’s 5-stappen proces is een geweldige plek om te beginnen met video. En tools maken het heel gemakkelijk om geweldige video’s te bewerken, zelfs als je niet veel ervaring hebt.

Linkbuilding

Alleen al door hoe ver je bent in deze zoekmachine optimalisatie gids laat je al zien dat de algemene opvatting van “backlinks zijn alles” gewoon verkeerd is. Ze zijn slechts een onderdeel van SEO, net als alle andere gebieden die ik al heb behandeld. Er zijn genoeg manieren om backlinks te krijgen.

Maar wat je ook doet, wacht niet gewoon tot mensen een link naar je plaatsen. Dat is een dwaas spel. Je zult zelf het initiatief moeten nemen en erom vragen. Houd rekening met deze drie factoren wanneer je backlinks probeert te krijgen:

  • Kwaliteit van links – Hoewel links niet alles zijn, als je naar links kijkt, is de kwaliteit ervan alles. De kwaliteit van je links is veel belangrijker dan het aantal links dat je hebt.

Het bouwen van backlinks van hoge kwaliteit draait allemaal om het benaderen van de juiste bronnen en het bieden van waarde in ruil voor een solide link. Ik laat je een heleboel manieren zien om dit te doen in onze geavanceerde gids voor linkbuilding.

De meeste mensen kijken alleen naar het totale aantal links. En dat is een grote fout om een paar redenen:

  • Zoekmachines negeren de meerderheid van de links als ze van lage kwaliteit zijn of spam bevatten.
  • Links van gloednieuwe sites zijn meer waard dan herhalingslinks van bestaande sites.

Links van andere websites zijn meer waard dan een heleboel links van jouw eigen site (van de ene pagina naar de andere).

Links van hoge kwaliteit zijn belangrijker dan die van lage kwaliteit.

“Total Linking Root Domains” vertel je het aantal unieke sites die naar je terug linken. Gevolgde, equity-passende, externe links geven de meeste ‘kracht’ door. Vaak is de verhouding van die aantallen ten opzichte van het totaal aantal links een veel betere indicator voor succes.

Ankertekst

De ankertekst is de tekst die andere sites gebruiken als ze naar je linken, en ja, die is belangrijk. Onderscheid maken tussen de soorten ankerteksten is onderdeel van de nitty gritty, maar een goede vuistregel is:

Hoe natuurlijker de linktekst klinkt, hoe beter.

Hier is een voorbeeld: Je zotekunnen linken naar een gids over anchor text best practices door de woorden “klik hier” te linken of door het natuurlijk te vermelden in de stroom van je schrijven (zoals ik deed in de eerste helft van deze zin).

De tweede categorie wordt contextuele backlinks genoemd, en dat is waar je naar moet streven.

Aantal links

Ten slotte is het aantal links dat je hebt ook van belang, en je moet backlinks van hoge kwaliteit opbouwen. We hebben het hier net over gehad. Het is niet alleen het totaal aantal links waar je naar op zoek bent.

Maar aan het eind van de dag heeft de site met de meeste links van hoge kwaliteit meestal de betere positie. En het hangt ook af van de pagina’s waar je links naar krijgt. Dit is wat ik bedoel.

Links naar jouw homepage zijn goed. De meeste natuurlijke links zullen echter niet naar een homepage gaan, tenzij ze jouw merknaam specifiek noemen. Wat je vaak ziet is dat mensen doorlinken naar pagina’s of berichten op je site.

Indien mogelijk, wil je er zeker van zijn dat de juiste bronnen naar de juiste pagina’s linken.

Persoonlijke factoren

De derde categorie van off-page SEO die de moeite waard is om naar te kijken zijn persoonlijke factoren. Hoewel de meeste van deze buiten je controle zijn, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten om een bepaald publiek te bereiken.

Zoekmachines interpreteren woorden verschillend. Iemand die in de VS die zoekt op “comforter” zal dekens voor zijn bed zien, terwijl iemand in het VK misschien fopspenen ziet omdat de term daar zo wordt gebruikt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest