Betaalde marketing is een groot onderdeel van online zakelijk succes. In feite zijn betaalde advertenties een van de meest succesvolle en populaire methoden van digitale marketing.

Dus wat is SEA in marketing? SEA in digitale marketing verwijst naar de strategie van het betalen voor advertenties in zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, enz.

SEA, of “search-engine-advertising,” verwijst naar een vorm van betaalde marketing die bedrijven helpt om hun advertenties in de voorkant van zoekers te krijgen door te betalen om hun advertentiekopij bovenaan de zoekresultaten te hebben.

Het is een vorm van pay-per-click advertising (PPC) waarbij marketeers bieden voor relevante zoekopdrachten en betalen voor elke klik die hun advertentie ontvangt. Deze definitie van SEA verwijst naar een stijl van marketing gebaseerd op betaalde advertenties, waardoor het verschilt van SEO (die zich alleen richt op organische resultaten op basis van betere prestaties van het zoekalgoritme).

Veel marketeers verwijzen naar deze stijl van reclame als ³”PPC³” of ³”paid-search³” reclame, en SEA marketing is over het algemeen uitwisselbaar met deze termen. Echter, PPC verwijst naar een algemeen gedefinieerd model voor reclame die wordt gebruikt over het hele web – niet alleen zoekmachines.

In feite pay-per-click stijlen advertenties verschijnen niet alleen in zoekmachines, maar in populaire sociale media platforms, search shopping kanalen, 3rd deel advertentie partner websites, video’s, en nog veel meer.

De betekenis van SEA marketing verwijst specifiek naar de stijl van PPC advertenties die zoekmachines aanbieden. Deze SEA definitie gaat over advertenties die opduiken in Google of Bing.

Wat is SEA in marketing?

Heb geduld met ons, want we staan op het punt om nog meer acroniemen te gebruiken! SEA verwijst naar “search engine advertising” dat bestaat als een tak van SEM.

SEM verwijst naar search engine management, wat de overkoepelende term is voor de wereld van marketing die zowel SEO als PPC omvat, waar merken en bedrijven zoekmachines gebruiken voor bedrijfsgroei en om meer verkeer naar hun site te krijgen. SEM omvat zowel SEO als SEA marketing (zie wat we bedoelden met de acroniemen?).

En zoals hierboven uitgelegd, verwijst deze definitie van SEA digitale marketing specifiek naar advertenties die werken op het pay-per-click model. Elke keer dat een zoeker klikt op jouw advertentie betaal je het geboden bedrag (meestal ergens van een paar cent tot een paar dollar op zijn hoogst).

Door te bieden op zoekwoorden, concurreren marketeers voor de mogelijkheid om hun advertenties opgenomen in de zoekresultaten voor belangrijke zoektermen die relevant zijn voor hun bedrijf. Omdat Google en Bing dit soort advertenties alleen aanbieden als PPC begrijpen de meeste mensen dat “SEA marketing” en “zoekmachine PPC” in wezen hetzelfde betekenen.

Hoe werkt SEA?

Vorig jaar ging SEA paid-search voorbij organisch zoeken als de top inkomsten drijvende methode in online marketing. Uit gegevens blijkt dat maar liefst 65% van de mensen op advertenties klikt bij het doen van aankopen – met name bij zoekadvertenties.

Om SEA-marketing met Google te doen, moet je Google Ads (voorheen AdWords genoemd) gebruiken, en voor Bing moet je een Microsoft Advertising-account gebruiken. Beide platforms zijn gratis te gebruiken – maar de advertenties zelf werken op basis van een door de gebruiker aangeleverd budget dat het pay-per-click biedsysteem voedt.

Aangezien deze advertenties gebaseerd zijn op biedingen en op de “kosten per klik,” dan zijn de kosten van het runnen van deze advertenties gewoon gebaseerd op jouw persoonlijke budget.

Voor zakelijke websites die willen snel inkomsten te genereren, SEA digitale marketing is een goede strategie en ze hebben de vrijheid om hun budget in te stellen om wat ze maar willen. Inkomstengroei en succes gebeurt bijna onmiddellijk in vergelijking met organische search marketing – maar het zal beter zijn hoe agressiever je bent.

In feite, een van de beste voordelen van SEA marketing is dat het resultaten krijgt zeer snel.

Voor SEA online marketing op Google hebben adverteerders een account nodig om advertenties via het Google Ads platform te laten lopen.

Voor Google de werkelijke positie en de prestaties van advertenties wordt bepaald door een ranking systeem genaamd “Ad Rank” die zowel jouw bod bedrag en jouw site Quality Score, samen met een paar andere factoren gebruikt.

Het advertentiesysteem berekent jouw Ad Rank met behulp van deze factoren, samen met de verwachte advertentieprestaties, relevantie, landingspagina ervaring, en nog veel meer.

Dit betekent dat biedingen niet de enige manier zijn om een toppositie te krijgen of om de keywords veiling te winnen – zelfs als jouw concurrenten meer betalen, kun je nog steeds de veiling winnen als jouw advertentie of landingspagina beter wordt geacht.

De Ad Rank wordt onmiddellijk herrekend elke keer dat een veiling plaatsvindt (miljoenen keren per dag!). SEA werkt op Bing grotendeels op dezelfde manier, maar advertenties worden gemaakt en uitgevoerd via het Microsoft Advertising platform.

Het belang van Keywords in SEA marketing

Keywords vormen de kern van search advertising aangezien advertenties ontworpen zijn om getoond te worden voor specifieke, relevante, en vaak, manueel geselecteerde zoekopdrachten.

Zoekers zijn letterlijk het hele punt van zoekmachines – en Google’s PPC advertentie systeem werkt op basis van het tonen van de juiste advertenties voor de juiste zoekopdrachten.

Dit advertentiemodel zou niet werken als advertenties willekeurig zouden verschijnen. Bijvoorbeeld, zou het niet zinvol voor een bouw-apparatuur bedrijf om hun advertenties verschijnen voor iets als badpakken te koop. Ze zouden geen klikken krijgen!

Keyword onderzoek helpt merken kiezen welke zoekopdrachten ze laten zien voor.

Keyword onderzoek is een cruciaal onderdeel van SEA online marketing – omdat marketeers betere resultaten zullen krijgen met meer accurate, meer verkeer, en minder concurrerende zoekwoorden. Gelukkig geven zoekmachines marketeers tools voor Keyword onderzoek (zoals Google’s Keyword Planner).

Plus voor meer effectieve PPC campagnes, kunnen PPC advertenties worden verfijnd met behulp van prestatie feedback van click-through-rate, vertoningen, kosten-per-actie (CPA) en geschatte return-on-ad-spend (ROAS), waardoor marketeers begrijpen hoe goed hun advertenties presteren, en hoe goed hun keyword onderzoek is.

Dit betekent dat het uitvoeren van diepgaand keyword onderzoek, en het isoleren van hoge waarde, intentie gedreven keywords belangrijk is voor SEA marketing.

Hoe gaan SEA marketing en SEO samen?

Het is duidelijk dat er een groot verschil is tussen SEO en SEA. Zoekmachine adverteren is gebaseerd op betaalde resultaten, op maat geschreven advertentieteksten, goedkeuring van advertenties en diverse andere factoren.

Maar SEO functioneert in de wereld van “organisch” verkeer en werkt volgens principes die zijn ontworpen om een site te optimaliseren en vervolgens het zoekmachine-algoritme de rest te laten doen.