Er is al genoeg gezegd over sociale media, hoe ze het gedrag van de consument veranderen en hoe organisaties ze kunnen gebruiken om het rad van fortuin in hun voordeel te laten draaien. Ondanks de enorme hoeveelheid informatie op het web, hebben veel bedrijven moeite om hun hoofd te wikkelen rond “social media marketing” en hoe het werkt.

Dus, heb ik besloten om te komen met een uitgebreide gids die social media marketing zal vereenvoudigen voor degenen die worstelen om succesvolle marketing strategieën te ontwikkelen.

Sociale media is een netwerk van meer dan 3,5 miljard gebruikers die het gewoon leuk vinden om informatie te delen, te zoeken en te creëren.

Hoe kun je als marketeer of bedrijfseigenaar dit netwerk benutten op een manier die geweldige resultaten oplevert voor jouw bedrijf?

Sociale media kanalen zijn in snel tempo een onlosmakelijk onderdeel geworden van bedrijfsontwikkelingsstrategieën. Je kunt de impact van “social” niet over het hoofd zien als het gaat om het opbouwen van zinvolle connecties met consumenten.

Wat is Social Media Marketing?

Hier is hoe Investopedia de term definieert: “Social media marketing (SMM) is het gebruik van social media websites en sociale netwerken om de producten en diensten van een bedrijf op de markt te brengen.”

Maar deze definitie mist iets heel belangrijks. Laten we het simpeler en duidelijker maken: “Social media marketing is het proces van het creëren van op maat gemaakte content voor elk social media platform om betrokkenheid te stimuleren en jouw bedrijf te promoten.”

Social media marketing draait allemaal om het verbinden met jouw publiek of klanten en hen te helpen jouw merk beter te begrijpen. Het is ongelooflijk gunstig voor de groei van jouw bedrijf.  Stel je voor dat je iemand voor de eerste keer gaat ontmoeten met de intentie om een goede relatie op te bouwen.

Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat die persoon je meteen leuk vindt, want je krijgt geen tweede kans? Zal je slagen als je die persoon ontmoet en dingen zegt die saai of nietszeggend zijn? Mensen hebben de neiging je aardiger te vinden als je hen gelukkig maakt, ongeacht hoe je dat doet.

Net als in de offline wereld hangt het succes van je social media marketing grotendeels af van je vermogen om je doelgroep te vinden en blij te maken, zodat ze je merk leuk vinden en je verhalen delen met anderen.

Jouw social media marketing inspanningen zullen geen resultaten opleveren als jouw verhaal het niet waard is om gedeeld te worden.

Waarom is Social Media Marketing vandaag de dag zo belangrijk?

De consumenten van vandaag snellen naar sociale media wanneer ze meer willen weten over een organisatie of product omdat ze daar anderen vinden die over dat bedrijf praten. Wat als je geen aanwezigheid hebt in sociale media? Dan mis je een geweldige kans om indruk te maken.

Bekijk deze statistieken van Oberlo om een idee te krijgen waarom het hebben van een goede social media-marketingstrategie noodzakelijk is voor zakelijk succes in 2020 en daarna:

  • 71% van de consumenten die een positieve ervaring hebben gehad met een merk op sociale media, zullen het merk waarschijnlijk aanbevelen aan hun vrienden en familie.
  • 90,4% van de millennials, 77,5% van Generatie X en 48,2% van de babyboomers zijn actieve gebruikers van sociale media.
  • Facebook alleen al heeft meer dan 2,7 miljard maandelijks actieve gebruikers.

Jouw klanten en prospects gebruiken social media-kanalen elke dag, meerdere keren per dag. Bekijk deze blog om te weten hoeveel tijd een gemiddeld persoon doorbrengt op sociale media.

Social media is een ideale plek voor merken die inzicht willen krijgen in de interesses en voorkeuren van hun publiek. Volgens experts zullen slimme bedrijven blijven investeren in sociale media om duurzame bedrijfsgroei te realiseren.

Of je nu een nieuw product of een nieuw bedrijf wilt lanceren, social media is het perfecte lanceerplatform om een buzz rond jouw initiatieven te creëren. Naarmate we verder evolueren in de toekomst van e-commerce, is het duidelijk dat social media marketing niet zomaar een optie is.

In een steeds competitievere omgeving kan jouw bedrijf het zich niet veroorloven om social media links te laten liggen. Het is vooral concurrerend in de social media influencer ruimte, waar er duizenden nieuwe influencers zijn die elke dag een merk starten.

Merkherkenning creëren

Het verkrijgen van merkherkenning is een van de belangrijkste marketingdoelstellingen van elk bedrijf. Dat komt omdat consumenten merken willen kopen die ze herkennen. Gelukkig maakt social media het mogelijk om gemakkelijk en effectief merken op te bouwen.

Sociale media hebben een voordeel ten opzichte van traditionele media omdat het jouw merk veel sneller en gemakkelijker onder de aandacht van mensen kan brengen. Bovendien zorgt het ervoor dat jouw publiek naar jouw merk kijkt, zelfs als ze niet aan jouw merk of product denken.

Genereer een conversatie rond jouw merk

Een sterke social media-marketingstrategie genereert conversatie over jouw merk, producten en partners.

Neem dit voorbeeld van PlayStation. Een eenvoudige post waarin Naughty Dog (het bedrijf achter de nieuwe videogame Uncharted 4) werd gefeliciteerd met het succes van de game genereerde feedback over de game.

Op die manier ontvingen ze een grote hoeveelheid feedback over hun product. Ze kregen ook mensen aan het praten. Fans voerden echte gesprekken, allemaal mogelijk gemaakt door sociale media.

Leer hoe je via social listening contact kunt maken met jouw publiek

Social listening is het monitoren van sociale conversaties over bepaalde onderwerpen. Het helpt je te begrijpen wat belangrijk is voor jouw publiek en trends te identificeren die jouw doelgroep volgt.

Je komt te weten waar ze mee worstelen, wat je kan helpen om inhoud te creëren die deze pijnpunten aanpakt. Je kunt ook de toon en taal identificeren die jouw doelgroep gebruikt.

Vertel het verhaal van jouw merk

Het gebruik van sociale media is een geweldige manier om de missie van jouw merk te delen en verhalen te delen. Effectieve verhalen kunnen een grote impact hebben op het imago van jouw merk. Ze kunnen eenvoudig of uitgebreid zijn, afhankelijk van wat je denkt dat het meest effectief zal zijn.