Wat is VPS hosting? Alles wat u moet weten

vps server

Het type webhosting dat u kiest voor uw bedrijf kan uw website maken of breken. In een wereld waarin snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk zijn, kunt u niet het risico lopen een site te hebben die niet aan de eisen voldoet. In feite verwacht 47% van de consumenten dat een webpagina in 2 seconden of minder laadt voordat ze bouncen. Dit is de reden waarom VPS-hosting de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het is een kosteneffectieve manier voor webpreneurs, startups, en bloggers om een website sneller te maken en beter in te regelen, zonder de hoge prijs van een  dan een dedicated server.

Als uw bedrijf shared hosting ontgroeid, dan heeft u  vele upgrade-opties. Als je de gemiddelde eigenaar van een klein bedrijf of C-level executive, begrijpt u misschien niet veel meer dan uw website basisvereisten om te functioneren. In deze blog geven we meer duidelijkheid over een VPS.

Wat is een VPS?

VPS staat voor “virtual private server.” Het is een virtuele machine of container, wat betekent dat je geen controle over een fysieke, dedicated server hebt. Dit wordt bereikt met type 1 of 2 hypervisor software (bijv. Virtuozzo of VirtualBox) die een fysieke server in tientallen, of zelfs honderden, virtuele servers verdeelt. Elke virtuele server kan zijn eigen OS draaien en krijgt een bepaald deel van het geheugen en de opslagruimte van de fysieke server toegewezen. U beschikt over de meeste functies van een dedicated server, met uitzondering van de mogelijkheid om de kernel te wijzigen. Elke VPS host zijn eigen bestanden, databases en instellingen.

Waar staat uw website?

Als u moeite hebt zich voor te stellen hoe het werkt, denk dan aan herenhuizen. Er is één algemene fysieke structuur die in afzonderlijke eenheden wordt opgesplitst. Hoewel de bewoners technisch gezien hun eigen ruimtes bewonen en beheren, heeft niemand van hen toegang tot de persoonlijke bezittingen of leefruimte van iemand anders. Bij herenhuizen zijn er dingen die gedeeld moeten worden, zoals parkeerruimte. Hetzelfde geldt voor een VPS. Uw gegevens zijn van u om te configureren, maar sommige middelen worden gedeeld met anderen of beperkt tot anderen binnen de fysieke server tegemoet te komen.

Waar wordt VPS Hosting voor gebruikt?

Een VPS server wordt gebruikt voor veel meer dan een statische website in de meeste gevallen:

 • Cloud infrastructuur voor kleine tot middelgrote bedrijven (bijv. Nextcloud)
 • Collaboratief bewerken van documenten
 • Privé video teleconferentie hosting
 • Beheer van klantrelaties (CRM)
 • Projectbeheer en ander taakbeheer
 • Live streamen van evenementen (bijv. Owncast)
 • Load balancing van verkeer tussen meerdere andere servers (bv. HAProxy)
 • Web application firewalling (WAF) verkeer van en naar een andere server (bv. pfSense)

VPS Server vs Linux

Elk besturingssysteem kan worden geïnstalleerd als een VPS. Er zijn bijvoorbeeld Windows VPS hosting providers. Studenten zullen waarschijnlijk omgaan met een virtuele Windows-instance op een bepaald punt in hun curriculum.

Ook de pfSense cloud instance is een populair voorbeeld van FreeBSD VPS hosting, hoewel velen andere webapplicaties op het FreeBSD OS draaien.

Wat maakt Linux zo geweldig? Linux OS’en zijn gratis, stabiel, en goed ondersteund door zoveel essentiële applicaties vandaag de dag (proprietary en open-source).

U hebt tijdens uw onderzoek wellicht verschillende VPS-producttermen gezien:

 • Cloud VPS
 • Cloud Server
 • Beheerde VPS
 • Zelfbeheerde VPS
 • Onbeheerde VPS

VPS met hoge beschikbaarheid

Hoewel elk van de zes termen verschillende producten lijken, zijn er in dit geval maar twee: managed of unmanaged.

Beheerde VPS Hosting

Een managed VPS, soms benadrukt als “volledig” beheerde VPS, maakt gebruik van vooraf geïnstalleerde serverbeheersoftware op een vooraf bepaald OS. Het is meestal cPanel, de meest populaire systeembeheer (sysadmin) software vandaag, op een CentOS server. Dit wordt ook wel cPanel VPS Hosting genoemd.

WebHost Manager (WHM) is de applicatie die een groep cPanel accounts beheert. De mogelijkheid om sites en toepassingen te scheiden tussen cPanel accounts dient verschillende gebruiksdoeleinden:

 • Freelance ontwikkelaars die webhostingdiensten “doorverkopen” als hun eigen
 • Webdesignbureaus die webhosting aanbieden met webontwikkelingsdiensten
 • Bèta/technische docenten die studenten Linux-systeembeheer bijbrengen

Unmanaged (Cloud) VPS Hosting

De andere vier termen uit de bovenstaande lijst betekenen hetzelfde. Er is geen vooraf geïnstalleerde software om de VPS te beheren. Het is onbeheerd. De VPS is niet beperkt tot een enkele applicatie en OS. Het wordt ook wel een cloud server genoemd omdat het kaal en flexibel is. U zult meestal de mogelijkheid hebben om de server te re-OS-en tussen ten minste de nieuwste CentOS, Debian, en Ubuntu lange termijn ondersteuning (LTS) releases.

De kerntaken voor serverbeheer zijn nu uw verantwoordelijkheid. Maar uw server vereist minder middelen om te provisioneren en te onderhouden. Daarom kosten cloudservers over het algemeen veel minder dan beheerde VPS-hostingplannen die licenties voor bedrijfssoftware zoals cPanel omvatten. Het vereist geavanceerde vaardigheden in:

 • Linux Command-line interface (CLI)
 • Beveiligde Shell (SSH)
 • Beheer van beveiligingsinformatie en -gebeurtenissen (SIEM)
 • beheer van webserversoftware (bv. Apache, NGINX, Lighttpd)
 • Noodherstel (DR), met name beheer van back-ups en momentopnamen

Om deze redenen wordt het over het algemeen alleen aanbevolen voor gebruikers die in staat en bereid zijn om eventuele problemen op te lossen die specifiek voor hun VPS worden geacht. Dit gezegd zijnde, staat het meer maatwerk en controle over het systeem toe en wordt het vaak verkozen door ervaren webontwikkelaars en sysadmins.

VPS Server Voordelen

Voor veel mensen, is het nummer een voordeel van een VPS dat het veel van de functionaliteit van een dedicated server tegen een fractie van de kosten biedt. Het biedt ook meer stabiliteit dan een gedeelde server, omdat je niet hoeft te delen middelen met andere bedrijven die worden gehost op dezelfde server.

Maar het geeft u ook meer flexibiliteit omdat u ze veel meer kunt aanpassen. Met een gedeelde server, zijn de websites beheerd door het web hosting bedrijf en je hebt input, maar niet veel van de werkelijke hands-on controle. Met een VPS, kunt u zo weinig of zo veel controle als je nodig hebt.

VPS vs shared hosting

Shared hosting en VPS-hosting zijn in sommige opzichten vergelijkbaar. Beide vereisen het delen van een fysieke machine en zijn middelen met andere gebruikers. Denk aan gedeelde webhosting als een appartement, en u hebt huisgenoten. Als een kamergenoot een lange, hete douche neemt, zul jij een koude moeten overleven (er zitten tenminste gezondheidsvoordelen aan). En omdat je een fysiek adres deelt met zoveel mensen, word je beïnvloed door de acties van vele anderen. Maar je laat het werken omdat het goedkoop is en makkelijk om je beperkte ruimte te onderhouden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest